Mainos

Uusi kalalaji löytyi

Uudenkaupungin Pyhämaalta on löytynyt uusi kalalaji, tähtisampi. Noin puolimetrinen sampikala oli tarttunut kalastajan rysään Isolaitakarin luona. Valokuvauksen jälkeen kala päästettiin vapaaksi.

-Valokuvat ovat selviä ja niistä käy ilmi, että kyseessä on maallemme uusi kalalaji, kertoo professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopiston limnologian ja ympäristönsuojelun laitokselta.
Hänen mukaansa uuden kalalajin löytyminen maassamme on harvinaista. 90-luvulla on löytynyt vain 2-3 uutta kalalajia.

Lehtosen mukaan tähtisampea on mahdollisesti istutettu Suomen rannikolle. Hän uskoo sieltä löytyvän useampiakin yksilöitä. Tähtisampi elää luonnostaan Mustassameressä ja Kaspianmeressä sekä niihin laskevissa joissa. Lehtosen mukaan on mahdotonta, että kala olisi uinut Suomen rannikolle sieltä saakka.
Tähtisampi on pitkä ja kapea. Sillä on pystysuunnassa litistynyt kuono. Nimensä tähtisampi on saanut siitä, että sen kylkinivelet muistuttavat tähteä.

Lehtosen mukaan tähtisampi voi elää 40-vuotiaaksi. Suurin tavattu yksilö on ollut yli kahden metrin pituinen ja painanut 54 kiloa. Tavallisimmin sampi on noin metrin pituinen ja alle kymmenenkiloinen.
Lehtonen pitää tähtisampea ja sen mätiä herkullisena.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.