Mainos

Uusi hyökkäys Irakiin alkoi

Ilmaiskut Irakia vastaan jatkuivat jälleen illalla. Irak puolestaan julisti taistelevansa viimeiseen mieheen hyökkääjiä vastaan. Yhdysvallat ja Britannia jatkoivat iskuja Irakia vastaan jo neljäntenä peräkkäisenä päivänä huolimatta islamilaisten pyhän paastokauden ramadanin alkamisesta.

Iskut kohdistuivat myöhemmin illalla myös Irakin pääkaupunkia Bagdadia vastaan. Useat risteilyohjukset iskeytyivät Bagdadin keskustaan pian sen jälkeen kun ilmahälytyssireenit alkoivat soida. Sireenit olivat soineet jo aiemmin, mutta silloin ei tiettävästi kaupunkiin osunut ohjuksia.

Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadan sanoi lehdistötilaisuudessa Bagdadissa, että Irak taistelisi hyökkääjiä vastaan viimeiseen mieheen. Varapresidentti sanoi niin ikään, että YK:n asetarkastusryhmä (Unscom) kuuluu nyt menneisyyteen.
-Unscom on nyt menneisyyttä, vakoilijoiden komissio on menneisyyttä, varapresidentti sanoi.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi, että brittien ja amerikkalaisten ilmaiskujen jatkuvan, kunnes tavoite - Irakin sotakoneiston murskaaminen - on saavutettu.
-Edistymme mielestäni erinomaisesti. Olemme hyvää vauhtia saavuttamassa tavoitteemme, Blair sanoi.

Ilmaiskut ovat Blairin mukaan aiheuttaneet suurta tuhoa Irakin ilmapuolustukselle, komentokeskuksille ja ohjusten valmistuslaitoksille. Erityisesti iskuissa ovat kärsineet Irakin tasavaltalaiskaartin laitokset. Britannia haluaa Blairin mukaan epäilyksittä nähdä Saddam Hussein vallan loppuvan, mutta pääministeri myönsi, että tähän päästäisiin vain lähettämällä tuhansia maavoimien sotilaita Irakiin.

Presidentti Clintonin ohjelmassa oli lauantaina tapaaminen puolustusministeri William Cohenin ja asevoimien komentajan kenraali Henry Sheltonin kanssa. Heidän oli määrä pohtia, kuinka paljon iskuja on tehtävä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi, kertoivat amerikkalaiset sotilaslähteet. Cohen sanoi aiemmin, että iskuja jatketaan, jos tavoitteita ei ole saavutettu. Toisaalta amerikkalaiset viranomaiset ovat todenneet, että ilmaiskujen suunnittelussa otetaan huomioon ramadan, joka alkoi Irakissa ja monissa muissa arabimaissa tänään.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.