Mainos

Uupunut ja univelkainen vanhempi, oletko kuullut kunnan kotipalvelusta?

Lapsiperheiden kotipalvelu auttaa uupuneita pienten lasten vanhempia ja apua on saatavilla nopeastikin. 

Vaikka palvelusta kerrotaan neuvoloissa, tieto ei näytä saavuttaneen läheskään kaikkia univelkaisia ja uupuneita lapsiperheitä.

"Se on käynyt selväksi - kukaan ei pyydä turhaan apua"

– Meillä on tällä hetkellä 99 perhetyöntekijää lapsiperheiden kotipalvelussa, jotka ovat siis lähihoitajia koulutukseltaan. Kotipalvelu toimii matalan kynnyksen palveluna niin, että perheet voivat itse soittaa sinne eikä siihen todellakaan tarvita lastensuojelun asiakkuutta, neuvola- ja perhetyön päällikkö Sonja Mattila sanoo.

Vaikka apu olisi periaatteessa yhden puhelinsoiton päässä, moni arkailee sen tekemistä.

"Ajatellaan, että pitäisihän minun pärjätä"

– Tuntuu, että kynnys ottaa apua vastaan on aika korkea. Kun saisi ihmisille läpi, että varhainen apu on kaikkein tärkein. Kun avuntarve on vielä pieni, pitäisi toimia ennen kuin tapahtuu mitään dramaattista, Mattila jatkaa

Useasti törmää väitteeseen, ettei uskalleta hakea apua, sillä pelätään, että tästä jää merkintä ja perhettä aletaan ”kytätä”.

– Voihan jollain tällaisia pelkoja olla, mutta enemmän se on kuitenkin sitä, että koetaan, että ”pitäisihän minun pärjätä”.

– Meillä on oma asiakastietojärjestelmä eikä lastensuojelu pysty edes näkemään meidän tietoja; Mattila selventää.

Lapset puistoon, äiti unille

Kotipalvelun lähihoitajat voivat tarjota hyvinkin konkreettista apua.

– Jos unenpuute on suurin ongelma, järjestetään niin, että perhetyöntekijä menee vaikka lasten kanssa puistoon pariksi tunniksi ja äiti saa nukkua sillä välin.

Etenkin pääkaupunkiseudulla korostuu Mattilan mukaan perheiden yksinäisyys. Se näkyy niin, että lapsiperheillä ei ole ystäviä ja sukulaiset ovat kaukana.

– Ja vaikka olisi ystäviä, he voivat olla samassa tilanteessa eivätkä pysty auttamaan. Aika monella isovanhemmat asuu muualla tai heihin voi olla huonot välit. Eli ei vain ole sellaista henkilöä, joka voisi ottaa lapset hetkeksi.

"Se on käynyt selväksi - kukaan ei pyydä turhaan apua"

Lapsiperheiden kotipalvelu on maksullista palvelua ja hinta määräytyy perheen tulojen mukaan. Kotipalvelu maksaa perheille korkeintaan 10 euroa tunnilta.

Mattila kertoo, että lapsiperheiden kotipalvelun resurssit ovat täysin käytössä.

– Ei kukaan turhaa pyydä apua, se on tässä käynyt aivan selväksi.

Lapsiperheiden kotipalvelua on tarjolla monilla kunnilla. Palveusta löytyy tietoa esimerkiksi kunnan tai kaupungin omilta nettisivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.