Mainos

Uudet EU-maat päässevät rajatarkastuksista samanaikaisesti

Rajatarkastukset uusien EU-maiden ja vanhojen jäsenmaiden välillä lopetetaan ilmeisesti vuoden 2007 lopulla.

Uusista EU-maista matkustavien rajatarkastukset vanhoihin jäsenmaihin lopetetaan todennäköisesti samanaikaisesti, mahdollisesti lokakuussa vuonna 2007, arvioi rajavartiolaitoksen päällikkö Jaakko Smolander. Smolanderin mukaan tämä on käytännön syistä paras ratkaisu ainakin mitä tulee kahdeksaan Manner-Euroopan uuteen jäsenmaahan. Ensi vuonna Itävallan ja Suomen EU-puheenjohtajakausilla tehdään arviointi siitä, miten valmiita uudet EU-maat ovat poistamaan rajatarkastukset.

-Turvallisuusjärjestelmän toimivuuden kannalta keskeiset päätökset ajoittuvat Suomen puheenjohtajakaudelle, Smolander sanoi. Maissa tutkitaan, miten ne täyttävät Schengenin sopimuksen vaatimukset rajavalvonnasta, tietosuojasta, poliisiyhteistyöstä, konsuliyhteistyöstä ja Schengenin tietojärjestelmästä.

Smolander korosti, ettei tarkastusten tulos ole mikään itsestäänselvyys. Lisämutkia matkaan voi tulla Schengenin tietojärjestelmästä, jonka laajentaminen on osoittautunut vaikeaksi. Tietojärjestelmään pitäisi kerätä tiedot mm. henkilöistä, joilla ei ole pääsyä EU:n alueelle, sekä varastetuista ajoneuvoista. Uudet jäsenmaat ovat ilmoittaneet olevansa valmiita poistamaan sisärajatarkastukset vuonna 2007.

Suomi ja muut vanhat EU-maat ovat Irlantia ja Britanniaa lukuunottamatta mukana Schengen-alueessa, jossa sisäisiä rajatarkastuksia ei ole. Järjestelmän toiminta vaatii tiivistä tiedonvaihtoa jäsenmaiden kesken ja luotettavaa valvontaa EU:n ulkorajalla. Smolander arvioi, että jos uusien maiden järjestelyt todetaan toimiviksi, voivat ne liittyä Schengeniin näillä näkymin lokakuussa 2007, jolloin liikenteessä siirrytään normaaliaikaan. Suomalaisille suurin käytännön vaikutus toteutuu silloin, kun Viron liikenteessä jätetään passintarkastukset pois.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.