Uudenmaan ja Turun tiepiirit siirtyvät kesänopeuksiin

Kesänopeuksiin siirtyminen ei poista sitä, että pääsiäiskuskien täytyy olla varovaisia kaikkialla maassa. Erittäin tärkeää on sovittaa ajonopeutensa muuttuvia oloja vastaavaksi.

Kesänopeuksiin siirrytään ensimmäiseksi Uudenmaan ja Turun tiepiirien alueilla, joilla talvinopeusrajoituksia aletaan poistaa ylihuomisesta alkaen. Kesänopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.

- Sen sijaan Sisä-Suomi jää talvirajoitusten piiriin pääsiäisen yli, toteaa Tiehallinnon liikenneasiantuntija Jorma Helin.

Kesänopeuksiin siirtyminen ei Helinin mukaan kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että pääsiäiskuskien täytyy olla varovaisia kaikkialla maassa. Erittäin tärkeää on sovittaa ajonopeutensa muuttuvia oloja vastaavaksi. Esimerkiksi yöpakkaset tai lumi- ja räntäsateet voivat heikentää ajo-oloja huomattavasti.

Tiehallinto painottaa, että merkityt nopeusrajoitukset eivät ole ohjenopeuksia, vaan turvallinen ajonopeus voi olla tätä huomattavasti alempi. Tiehallinto muistuttaa myös, että nastarenkaita saa käyttää pääsiäisenä ja vielä senkin jälkeen, jos kelit niin vaativat.

Kun kesänopeuksiin siirrytään, päätiestöllä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan pääosin 100 kilometriin tunnissa. Osassa teistä rajoitus on kesälläkin 80 kilometrissä tunnissa turvallisuussyistä. Tällaisia syitä on muun muassa tien kapeus.

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta 120 kilometriin tunnissa.

Kiirastorstaina valvontaisku lasten turvalaitteiden käyttöön

Toukokuun alussa säännökset lasten kuljettamisesta tiukentuvat. Liikenneturva ja Liikkuva poliisi toteuttavat valvonta- ja kampanjaiskun torstaina. Päivän teemana on lasten turvalaitteiden ja turvavyön käyttö.

Lasten on käytettävä vapusta alkaen henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta, kuten turvakaukaloa, turvaistuinta, turvavyöistuinta, koroketyynyä ja turvavyötä.

Jos turvalaitetta ei poikkeuksellisesti ole käytettävissä, on lapsen istuttava turvavyössä muualla kuin etuistuimella. Alle kolmivuotiaita lapsia ei turvalaitteettomissa autoissa saa kuljettaa lainkaan. Poikkeuksena pienimpien lasten kuljetuksessa ovat taksit, joissa myös alle kolmivuotias lapsi saa matkustaa takaistuimella turvavyössä.

Lasten turvaistuinta ei uuden lain mukaan saa kiinnittää etuistuimelle selkä menosuuntaan, jos turvatyynyä ei voi kytkeä pois päältä.

Liikenneturva suosittelee, ettei lapsia kuljeteta etuistuimella turvatyynypaikalla lainkaan, koska tutkimusten mukaan turvatyynyn poiskytkeminen voi helposti unohtua. Onnettomuustilanteessa turvatyyny voi olla lapselle hengenvaarallinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat