Mainos

Uuden ydinvoimalan ympäristövaikutukset arvioidaan Loviisassa

Imatran Voima aikoo selvittää Loviisaan mahdollisesti sijoitettavan uuden ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutukset. IVO julkisti tänään yhtiön päätöksen ns. YVA-menettelyn aloittamisesta.

Menettelyn tuloksena syntyvä selvitys pitää olla lain mukaan liitteenä, jos voimayhtiö jättää ydinvoimalahankkeen periaatepäätöshakemuksen. Liiteasia on uusi verrattuna edelliseen periaatepäätösmenettelyyn. Nyt uusi YVA-laki edellyttää selvitystä, apulaisjohtaja Heikki Raumolin IVO:sta kertoo.
-YVA-menettelyn käynnistäminen ei merkitse uuden ydinvoimalan toteuttamispäätöstä voimayhtiössä, mutta haluamme varautua asian etenemiseen, Raumolin selvittää.

Kauppa- ja teollisuusministeriö toimii yhteysviranomaisena YVA-menettelyssä. IVO:n tarkoituksena on toimittaa sille YVA-selostus ensi vuoden loppukeväästä. IVO:n varatoimitusjohtajan Anders Palmgrenin mukaan yhtiö huolehtii YVA-menettelyn käynnistämisellä siitä, että Loviisa pysyy mahdollisten vaihtoehtojen joukossa ydinvoiman rakentamispaikkana, kun aikanaan harkitaan uuden perusvoimaa tuottavan voimalaitoksen rakentamista Suomeen.

YVA-menettely perustuu ympäristön arvioinnista säädettyyn lakiin. Arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa laaditaan ohjelma siitä, minkälaisia selvityksiä on tarkoitus tehdä. Arviointiohjelma on määrä saada valmiiksi loppusyksystä. Siitä tiedotetaan Loviisassa ja ydinvoimapaikkakunnan ympäristökunnissa, ja yleisö voi ottaa kantaa siihen. Toisessa vaiheessa laaditaan ympäristövaikutusten arviointiselotus, jossa esitetään tulokset tehdystä työstä. Myös YVA-selostuksesta informoidaan ja siihen voidaan ottaa kantaa.

IVO toteuttaa arvioinnin pääosin omana työnään. IVO perustelee tätä sillä, että yhtiössä on monipuolista ydinvoima- ja YVA-asiantuntemusta sekä pitkä kokemus erityyppisten energia-alan hankkeiden arviointimenettelyistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.