NBA:n kuplassa mielenilmaukset ovat sääntö, ei poikkeus – yksi äänekkäimmistä rasisminvastustajista ei kuitenkaan polvistunut: "Pidän sen tiedon itselläni"

Koripallosarja NBA:n kausi on pyörähtänyt uudelleen käyntiin Floridan Orlandoon perustetussa kuplassa. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusjärjestelyiden ja itse pelin lisäksi huomio on kiinnittynyt rasisminvastaisiin mielenilmauksiin.

Poliisin väkivaltaa ja mustien ihmisten syrjintää vastustava liike Black Lives Matter on ollut näkyvästi esillä uudelleen käynnistyneen NBA:n otteluiden yhteydessä.

Lukuisat pelaajat ja joukkueiden muut jäsenet ovat pitäneet yllään BLM-liikettä tukevia t-paitoja ja polvistuneet ennen otteluita soitettavan Yhdysvaltojen kansallislaulun ajaksi.

Muun muassa San Antonio Spursin ja Sacramento Kingsin välisessä ottelussa polvistuminen oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Lopulta muiden polvistuessa vain Spursin 71-vuotias päävalmentaja Gregg Popovich ja hänen apuvalmentajansa Becky Hammon jäivät seisomaan kansallislaulun ajaksi viime yön ottelussa.

– Pidän sen tiedon mieluummin itselläni, Popovich vastasi ABC Newsin mukaan, kun häneltä kysyttiin syytä seisomiseen.

– Jokaisen on tehtävä henkilökohtainen päätöksensä. Liiga on ollut mahtava sen suhteen. Jokaisella on vapaus reagoida sillä tavalla kuin he tahtovat. Mitä tahansa syitä minulla onkaan, toimin niin kuin halusin tehdä.

Ennen ottelua Popovich teki selväksi, että kaikki joukkueet Orlandossa aikovat pitää sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden vastaisia mielenilmauksia esillä myös jatkossakin tällä kaudella.

Popovich valmentaa Spursin ohella myös Yhdysvaltojen koripallomaajoukkuetta ensi kesän olympialaisissa Tokiossa.

Valmentajalegendalla on isänmaallista taustaa, sillä hän valmistui vuonna 1970 Yhdysvaltojen ilmavoimien akatemiasta aiheenaan Neuvostoliiton ja kommunismin tutkimus ja työskenteli ilmavoimissa viisi vuotta valmistumisensa jälkeen.

Black Lives Matter -paitaa yllään pitänyt Popovich on puhunut lukuisia kertoja Yhdysvaltojen rakenteellisesta rasismista ja on lisäksi kritisoinut tiukkasanaisesti maan nykyistä presidenttiä Donald Trumpia.

– Kun ottaa huomioon, mitä maassamme tapahtuu etnisten ryhmien välillä, se on aina ollut kansallinen syntimme ja jotain, jota emme ole koskaan kohdanneet niin kuin olisi pitänyt, Popovich totesi medialle perjantaina.

– Se on kansallinen häpeämme. Se estää meitä olemasta maa, joka meidän pitäisi olla, tai maa, jollainen kaikille luvattiin, Popovich totesi.

Popovichin lisäksi NBA-kierroksen alla joukosta erottui Orlando Magicin Jonathan Isaac, joka ei pukenut ylleen mustaa BLM-paitaa tai polvistunut kansallislaulun aikana. Mustaihoinen laitahyökkääjä perusteli asiaa muun muassa kristinuskollaan.

Isaac lisäsi, etteivät paidan pitäminen tai polvistuminen kulje hänen mielestään "käsi kädessä" mustien ihmisten tukemisen kanssa.

Perjantain NBA-kierroksen tulokset:

Brooklyn–Orlando 118–128, Portland–Memphis ja. 140–135, Washington–Phoenix 112–125, Milwaukee–Boston 119–112, San Antonio–Sacramento 129–120, Dallas–Houston ja. 149–153

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja