Muut lajit seis, mutta NHL:ssä painetaan täyttä häkää – tähtipelaaja lannistuneena: "Surullista"

4:21
Tulosruutu: NBA:ssa boikotti poliisiväkivaltaa vastaan, NHL:ssä pelit sen sijaan jatkuivat.

Siinä missä Pohjois-Amerikassa koripalloliiga NBA, naisten sarja WNBA ja baseball-sarja MLB on keskeytetty viimeisimmän Yhdysvalloissa julki tulleen poliisiväkivaltatapauksen vuoksi, jääkiekkoliiga NHL:ssä pelit jatkuvat täyttä häkää. Minnesota Wildin kanadalaispuolustaja Matt Dumba pitää päätöstä jatkaa otteluita lannistavana.

Poliisi ampui sunnuntaina mustaa miestä Jacob Blakea seitsemän kertaa selkään Wisconsinin Kenoshassa. Sairaalahoidossa oleva Blake on halvaantunut ampumisen vuoksi vyötäröstä alaspäin.

NBA:ssa Milwaukee Bucksin pelaajat ryhtyivät tapauksen myötä boikottiin eivätkä tulleet pukuhuoneestaan kentälle, jossa vastustaja Orlando Magicin pelaajat jo olivat. NBA kertoi tämän jälkeen lykkäävänsä kolmea pudotuspeliotteluaan, joiden oli määrä alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa. 

NHL:ssä pudotuspelit jatkuivat. ESPN raportoi ennen Boston Bruinsin ja Tampa Bay Lightningin kolmatta kohtaamista pidetystä hiljaisesta hetkestä, jonka aikana videoskriineillä luki "End Racism". Kuuluttaja kertoi rasismin päässeen menemään yhteiskunnassa liian pitkälle ja ilmoitti NHL:n sekä jääkiekkoyhteisön olevan sitoutunut taistelemaan rodullista epäoikeudenmukaisuutta vastaan kaikille reilun yhteiskunnan eteen.

– NHL haluaa käyttää tämän hetken toivottaakseen Jacob Blakelle ja hänen perheelleen hyvää vointia sekä kutsuakseen fanimme ja yhteisömme nousemaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta ja ponnistellen rasismin lopettamiseksi, kuuluttaja sanoi.

Tätä seurasi noin seitsemän sekunnin hiljainen hetki. Myös Dallas Starsin ja Colorado Avalanchen välistä kolmatta kohtaamista edelsi kantaa ottava tilaisuus.

NHL on saanut kuitenkin jo runsaasti kritiikkiä siitä, että se ei lykännyt pelejä, vaan vei ne kuluneena yönä Suomen aikaa läpi. Minnesota Wildin, jonka kausi on jo päättynyt, tähtipuolustaja Matt Dumba pettyi.

– NHL on aina viimeinen osallinen näissä aiheissa. Se on surullista ja lannistavaa minulle ja Hockey Diversity Alliancen (rasismia vastaan taistelevan jääkiekon monimuotoisuuden liiton) jäsenille, ja olen varma, että myös muille jätkille ympäri liigan. Jos kukaan ei nouse ylös ja tee mitään, sama jatkuu. Se hiljaisuus, Dumba sanoi ESPN:n mukaan Sportsnetille.

"Tämä on niin paljon suurempaa"

Dumba piti aiemmin puheen jäällä rodullisesta epäoikeudenmukaisuudesta ja mustan miehen George Floydin kuolemasta. Floyd kuoli, kun valkoihoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta lähes yhdeksän minuutin ajan. Dumba, jolla on filippiiniläisiä juuria, myös nosti nyrkkinsä pystyyn kansallislaulujen aikana Wildin peleissä.

Dumba korosti, että muidenkin kuin värillisten pelaajien olisi syytä ottaa osaa protesteihin.

– Mikä todella tekisi suurimman vaikutuksen, olisi se, että vahvat valkoiset johtajat joukkueissa astuisivat esiin ja heidän ajatuksiaan kuultaisiin. Kaikki muut valkoiset lapset, jotka kasvavat heitä katsoen ja voivat olla heidän suurimpia fanejaan, voivat sanoa: "Vau, jos hän näkee tämän ja yrittää nousta ja kuunnella, miksi minä en tekisi niin myös? Miksi jatkan tätä tietämättömyyttä tai vihaa, jota tunnen kohteesta, josta en ehkä tiedä kaikkea?"

– Tämä on niin paljon suurempaa kuin urheilu. 

New York Islandersin yhdysvaltalaiskapteeni Anders Lee puolestaan totesi, että maailmassa on meneillään paljon epäoikeudenmukaisuutta ja epätasa-arvoa, jota ei saa sivuuttaa. Hän kehui NBA:n elettä asiassa mahtavaksi.

"Me olimme jo pelimoodissa"

Dallas Starsin kanadalaishyökkääjä Jason Dickinson kiteytti, että tilanne on vaikea ja on eri tapoja, joilla voidaan osoittaa tukea. NBA:n viime hetkellä tapahtunut boikotti oli yksi tapa saada huomiota epäkohdalle.

– Me olimme jo pelimoodissa. On vaikea kokoontua niin lähellä otteluhetkeä ja muuttaa mielentilaa, Dickinson sanoi ESPN:n toimittaja Greg Wyshynskin mukaan.

Dickinson pohti laajemminkin syitä sille, miksi NHL:ssä jäädään asiassa enemmän ulkopuolelle.

– En halua sanoa, että kukaan on sokea tai tietämätön, mutta me olemme liiga, jossa on paljon kanadalaisia ja paljon eurooppalaisia. On vaikeaa, kun jokin tällainen ei osu kohdalle kotona. 

– Katsotaan MLB:tä. Katsotaan NBA:ta. Ne koostuvat ensisijaisesti amerikkalaispelaajista. Heitä asia koskee helposti kotioloissa. Heidän on helppo polvistua jotain vastaan.

– Kun (kanadalainen joukkuekaveri) Tyler Seguin ja minä polvistumme, saamme vastaiskun, että emme ole amerikkalaisia. Että meidän ei pitäisi puhua jostain sellaisesta. Me kuitenkin uskomme, että me olemme riittävän lähellä kanadalaisina, jolloin meillä on oikeus sanoa jotakin. Olen nähnyt Kanadassa samankaltaisia asioita, Dickinson toi esiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja