Mainos

Uudella seutuverkolla haetaan puhtia Oulunkaaressa

Harvaan asuttujen alueiden toimintamahdollisuuksia pyritään parantamaan kuuden kunnan yhteisellä laajakaistaverkolla.

Verkon rakentaminen Oulunkaaressa aloitetaan saman tien, ja verkko on pääosin käyttövalmis loppukesällä. Samalla aloitetaan seutukuntaportaalin suunnittelu ja verkkopalvelujen tarjonta.

Kuusamon ja Taivalkosken alueella on jo toiminnassa vastaavanlainen tietoverkko, ja kokemukset siitä ovat olleet hyviä. Koillisverkko liitetään Oulunkaaren verkkoon. Nopea tietoverkkoyhteys yhdistää Utajärven, Pudasjärven, Yli-Kiimingin, Yli-Iin, Iin ja Kuivaniemen kunnat. Se tarjoaa nopeat yhteydet Oulun keskussairaalaan, Oulun diakonissalaitokseen, Oulun yliopistoon ja Oulun yliopistolliseen ammattikorkeakouluun.

Sopimus seutuverkon hankinnasta allekirjoitettiin Oulussa tänään. Verkkoa on tarkoitus laajentaa koskemaan myös kuntien sivukyliä. Kevään ja kesän aikana aloitetaan selvitysprojekti, joka tähtää 50 toimivan sivukylän laajakaistayhteyksien rakentamiseen.

Muuttopaineen vähentäjä?

- Alueverkon merkitys seutukunnalle on suuri, sanoo alueverkkohankkeen projektijohtaja Kimmo Laisalmi.

Tuleva tietoverkko tarjoaa maaseutukuntiin edulliset kasvukeskustasoiset yhteydet. Nykyistä napakampien toimintamahdollisuuksien toivotaan vähentävän muuttopainetta taajamiin ja houkuttavan myös paluumuuttajia.
- Alueverkko tarjoaa alueen kunnille, yrityksille, yhteisöille, oppilaitoksille ja kouluille mahdollisuuden asua ja toimia harvaan asutuilla alueilla. Se tarjoaa mahdollisuuden opiskella kotiseudullaan, tehdä etätyötä, harjoittaa yritystoimintaa sekä tehdä kotiseutua tunnetuksi maailmalla, Laisalmi luettelee.

Seutuverkon myötä kunnat voivat tarjota asukkailleen peruspalveluja nykyistä joustavammin. Myös muut alueelliset palvelut löytyvät nykyistä paremmin ja nopeammin esimerkiksi seutuportaalin avulla.

Seutuverkko tarjoaa nopeiden perusyhteyksien lisäksi muita verkkopalveluja kuten laajakaistaiset internetliittymät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.