USU: Ministeriö ehdottaa korkeakouluille rahaa ensikertalaisten opiskelijoiden määrän mukaan

Helsingin yliopiston alamäki herättää jo huolta korkeakoulutuksen tilasta 2:20
Katso myös: Helsingin yliopiston alamäki herättää jo huolta korkeakoulutuksen tilasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö suunnittelee, että korkeakoulujen rahoituksen yhdeksi perusteeksi tulisi ensikertalaisten opiskelijoiden määrä. Asiasta kertovan Uutissuomalaisen mukaan nykyisissä rahoitusperusteissa kyseistä ehtoa ei ole.

Uutissuomalaisen saaman ministeriön ehdotuksen mukaan kolme prosenttia eli noin 55 miljoonaa euroa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen vuotuisesta rahoituksesta jaettaisiin ensikertalaisten opiskelijoiden määrän perusteella.

–  Ei puhuta kovin isoista summista koko rahoitusmallin suhteen. Periaatteellisesti on kuitenkin melko iso muutos, jos ja kun rahoitustason ratkaisee aloittavien opiskelijoiden määrä eikä se, kuinka paljon heitä aikanaan valmistuu, yliopistojen rehtorineuvosto Unifin puheenjohtaja Jukka Kola kertoo Uutissuomalaiselle.

Ensikertalaisilla viitataan uusiin opiskelijoihin, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa eikä aiempaa opiskeluoikeutta korkeakoulussa Suomessa.

Jo nyt korkeakoulujen on varattava osa yhteishaussa haettavista opiskelupaikoista ensikertalaisille.

Neuvottelut käynnissä

Korkeakoulujen rahoitusmallista vuosille 2025–2028 käydään parhaillaan neuvotteluja, ja rahoitusta valmistelevan työryhmän on Uutissuomalaisen mukaan määrä saada työnsä valmiiksi joulukuun puoleenväliin mennessä.

Taustalla on Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelman tavoite lisätä korkeakoulutettujen nuorten aikuisten määrää.

Lue myös:

    Uusimmat