Uskomatonta! Tämä norjalainen vankila on parempi kuin monet hotellit

Norjalainen vankila panostaa rankaisemisen sijaan vankien viihtyvyyteen. 

Vankiloihin liitetään usein hyvin negatiivinen mielikuva. Elokuvat ja televisiosarjat ovat antaneet meille mielikuvan siitä, että vankilat ovat ahtaita ja likaisia paikkoja, jonka ruoan laadusta voidaan olla montaa mieltä. 

Vankilassa olo on rangaistus rikolliselle hänen teoistaan, mutta mitä jos vankiloiden olisikin tarkoitus muuttaa vankien käytöstä rankaisemisen sijaan? Norjan vankiloita pidetään maailman inhimillisimpinä vankiloina, ja niissä onkin otettu tavoitteeksi totuttaa vangit mahdollisimman hyvin normaaliin elämään. 

Seinillä arvostettua katutaidetta

Yksi esimerkki on vuonna 2010 avattu Halden Prison, joka ei ensisilmäykseltä näytä lainkaan vankilalta, vaan hotellilta. Vankilan sisustuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota designiin ja aktiviteetteihin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sisutuksen ovat suunnitelleet tanskalainen ryhmä Erik Møller Architects ja brittiläinen ryhmä HLM Architects, joiden ansiosta vankilan seiniä koristavat upeat katutaideteokset.

Taiteen ja sisustuksen tarkoituksena on saada vangit tuntemaan itsensä osaksi yhteiskuntaa. Vankilarakennukset on sijoitettu kylämäiseen muotoon, joten vangit voivat siirtyä kouluun, kauppaan ja töihin aivan kuten normaalissakin elämässä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vangeille on rakennettu lisäksi paljon huoneita vapaa-ajan käyttöön. Monipuolisessa liikuntasalissa voi harrastaa muun muassa kiipeilyä ja koripalloa. Rumpu ja muut soittovälineet mahdollistavat musisoinnin ja laaja DVD-valikoima viihtymisen.

Huonosta ruoasta ei tarvitse kärsiä, sillä vangit voivat halutessaan kokata omat ruokansa tai nauttia ammattitaitoisten kokkien aterioista. 

Monipuolinen ruokakauppa tyydyttää vaativammankin henkilön tarpeet. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Video: Videolla pääset tutustumaan vankilan oloihin. 

Lähde:

Storypick

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja