Mainos

Uskomaton operaatio: Loukkaantunut luolatutkija vihdoin maanpinnalle

Päähän ja ylävartaloon vakavasti loukkaantunut luolatutkija Johan Westhauser saatiin tänään iltapäivällä pelastettua Itä-Alpeilla, Berchtesgadenissa sijaitsevasta Saksan syvimmästä ja pisimmästä luolasta.

Pelastettavan siirtäminen luolasta alkoi viime perjantaina. Westhauser loukkaantui irronneesta kivilohkareesta 12 päivää sitten.

Luolan suulle, noin 1800 metrin korkeuteen on rakennettu tilapäinen sairasasema, jossa Westhauser ensimmäiseksi kunnolla tutkitaan. Luolan suulla odottivat erikoislääkärit, jotka päättävät miten ja mihin Westhauser lennätetään vielä tänään jatkohoitoon.

Viimeistä noin 180 metriä pitkää hankalaa, pystysuoraa nousua avusti noin 70 luola- ja vuoripelastajaa. Lyhyen levähdystauon jälkeen nousu alkoi aamuvarhaisella. Luolaan laskeutui yöllä 20 hyvin levännyttä luolapelastajaa. He eivät ahtaassa ja mutkittelevassa onkalossa pystyneet käyttämään vinssejä apunaan. Se olisi pelastajien mukaan ollut liian vaarallista irtoavien kivilohkareiden takia. Nyt Westhauseria nostettiin köysien avulla siten, että pelastajat itse toimivat vastapainoina ja omalla painollaan hilasivat potilasta kohti päivänvaloa. 

Operaation johdon mukaan viimeiset kymmenet metrit tultiin todella varovasti, koska luolan suuaukko on erittäin ahdas ja hankala.

Pitkään salatun luolan suuaukko on päätetty sulkea kaltereilla, jotta muiden kuin luolatutkijoiden meno luolaan pystytään estämään. Jättiläiseksi nimetty luola on saanut viime päivinä niin paljon julkisuutta, että viranomaiset pelkäävät melkoista tungosta Untersbergin huipulle.

– Haluan lämpimästi kiittää kaikkia pelastustöihin osallistuneita heidän uskomattomasta panoksestaan Westhauiserin pelastamiseksi, totesi Joachim Hermann, Baijerin sisäministeri tänään Berchtesgadenissa. 

Kansainväliseen operaatioon on osallistunut satoja vapaaehtoisia kaikista Alppialueen maista, tänään Westhauseria toivat maanpinnalle italialaiset ja kroatialaiset vuoripelastajat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.