Uskomaton näky tutkavideolla: Suomesta lähtevät muuttolinnut näkyvät valtavina virtoina lähes päivittäin

Lintujen aamumuutto tallentui Ilmatieteen laitoksen säätutkaan 0:18

Ilmatieteen laitoksen säätutkien kuvissa näkyy nyt runsaasti muuttavien lintujen parvia.

– Muuttoaikaan keväällä ja syksyllä lintuparvia näkyy tutkakuvissa lähes päivittäin. Erityisesti silloin, kun on myötätuuli etelään, näkyy rannikolla suuria lintuparvia, kertoo Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Harri Hohti.

Sääennusteita laativien meteorologien pitää osata tulkita tutkakuvia, etteivät linnut sekoita sääennusteita.

– Meteorologin on erotettava, mikä on lintuparvi ja mikä on sadetta. Kokeneet meteorologit kyllä erottavat ne toisistaan. Tutkakuvissa sadepisarat ovat pieniä ja pyöreitä ja linnut pitkulaisia, selittää Hohti.

Gammayökkönen perhonen
Parvessa saapuvat gammayökköset näkyivät tänä kesänä tutkakuvissa.

Tuhohyönteiset näkyvät myös kuvissa

Osa meteorologeista pystyy myös tunnistamaan lintulajit tutkakuvista.

– Jos harrastaa lintuja, lintulajin pystyy tunnistamaan. Lajit voi erottaa esimerkiksi lentokuvioiden avulla. Osa lajeista lentää parvissa, osa jonoissa, tietää Hohti.

Lintujen lisäksi tutkakuvissa voi näkyä hyönteisparvia.

– Tiheät hyönteisparvet näkyvät kuvissa. Tänä kesänä niissä nähtiin muun muassa gammayökkösiä. Aiemmin on nähty kaalikoita. Kerromme näistä havainnoista aina Luonnonvarakeskukselle, huomauttaa Hohti.

Ilmatieteen laitoksella on 10 säätutkaa. Ne kattavat alueellisesti lähes koko Suomen. Lintuja voi nähdä tutkakuvissa kaikkialla Suomessa muuttoreiteillä.

Linnut hyödyntävät tuulia muutossa

Myrskyinen syyssää ei vaikuta kovinkaan paljon lintujen syysmuuttoon.

 – Yleisesti ottaen myrskyt eivät vaikuta muuttoaikatauluun. Linnut voivat odottaa päivän tai pari tuulen laantumista ja lähteä sitten liikkelle. Pikkulinnut ja petolinnut eivät mielellään muuta kovalla sateella. Vesilinnut eivät välitä sateesta, koska niiden höyhenpeite on tottunut veteen, kuvailee BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Linnut muuttavat mielellään myötätuulella.

– Linnut ovat tottuneet tuuliin ja käyttävät niitä hyväksi muutossa. Lähtökohtaisesti ne pyrkivät lentämään myötätuuleen. Se säästää energiaa ja silloin muutto voi sujua jopa kolme kertaa nopeammin kuin muuten. Kotkat nauttivat kovasta tuulesta, mutta pienemmät petolinnut eivät, tietää Lehtiniemi.

Vastatuulessa linnut lentävät matalalla

Hyönteissyöjät ja kahlaajat ovat jo muuttaneet pois Suomesta.

– Nyt muuttavat isot linnut. Kurjet menivät juuri, hanhet ovat muuttamassa syys-lokakuussa. Piekanat ja hiirihaukat muuttavat nyt ja peipot menivät jo viime viikolla, luettelee Lehtiniemi.

Tuulinen sää on hyvä lintujen tarkkailun kannalta.

– Vastatuulessa linnut lentävät matalalla. Muutoin linnut muuttavat aika korkealla eli tuulinen sää voi olla hyvä lintujen tarkkailusää. Paras tuulensuunta muuton kannalta riippuu lajista. Jos esimerkiksi tuulee idästä, nähdään parhaiten Siperian lajeja, vinkkaa Lehtiniemi.

Lue myös:

    Uusimmat