Mainos

Kylmä sää hidastanut lintujen kevätmuuttoa – osa on palannut takaisin etelään

1:33

Kylmät säät ovat hidastaneet lintujen kevätmuuttoa. Jotkut linnut ovat voineet jopa palata takaisin etelämmäs odottelemaan suotuisampia säitä.

– Erityisesti hyönteissyöjälinnut, pajulinnut, tiltaltit ja tämän tyyppiset lajit ovat viivästyttäneet tuloaan. Ensimmäiset kahlaajalinnut kuten valkoviklot ja rantasipit ovat tulleet Suomeen vasta nyt, listaa BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Monet linnut ovat jääneet Baltiaan tai Ruotsiin odottelemaan Suomen säiden lämpenemistä. Jotkut ovat paenneet viileästä Suomesta takaisin etelämmäs.

Viileä sää hidastaa pesintää

– Jonkin verran esimerkiksi rastaita on palannut takaisin. Voi olla, että jollain paikalla toisena aamuna näkyy pohjoiseen päin meneviä rastaita ja seuraavana aamuna kohti etelää meneviä. Vähän tämmöistä siksak-liikettä on välillä ollut, kuvailee Lehtiniemi.

Viileä sää saattaa hidastaa joidenkin lajien pesintää.

– Jotkut aikaisin pesivät lajit aloittavat kylmän takia myöhemmin. Niillä linnuilla, jotka ovat jo tulleet, on kylmän takia ravintoa vähän vähemmän saatavilla ja niiden kunto hiljalleen heikkenee. Sen takia ne aloittavat pesinnän myöhemmin tai munivat vähän vähemmän munia, kertoo Lehtiniemi.

Linturyntäys odotettavissa

Kun säät lämpenevät, odotettavissa on linturyntäys.

– Lintuharrastajat odottavat kieli pitkällä sitä, että sääennuste kertoisi, että tulee oikein lämmintä ilmaa etelästä. Aika monet haluavat varmaan siinä vaiheessa pitää päivän vapaata töistä, että pääsevät sitä muuttoa ihastelemaan, ennakoi Lehtiniemi.

Etelä-Suomessa on saatu ihailla isoja hanhi- ja vesilintuparvia, kun linnut ovat jääneet odottelemaan talven väistymistä Keski- ja Pohjois-Suomesta.

Muuttotilanne vaihtelee eri puolilla maata

Lintutilanne vaihtelee tähän aikaan vuodesta suuresti eri puolilla Suomea.

– Täällä eteläisessä Suomessa sinisorsanaaraat ovat jo osittain hautomassa. Ei tarvitse mennä kuin jonkin matkaa keskiseen Suomeen, niin järvet ovat edelleen jäässä, huomauttaa Lehtiniemi.

Tänä vuonna Suomessa on havaittu 234 lintulajia. Määrä on hieman tavanomaista pienempi.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.