Useita oikeusjuttuja ja miljardivelat – MTV esittelee Donald Trumpia presidenttiyden jälkeen odottavat haasteet

2:21
Tältä näyttää Trumpin tulevaisuus – edessä ainakin oikeusjuttuja ja velkojen maksamista

Yhdysvalloissa seuraava presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa keskiviikkona. Nykyiselle presidentille Donald Trumpille viran päättyminen tarkoittaa vallan menettämisen lisäksi muun muassa syytesuojan poistumista. Häntä eivät myöskään ole enää puolustamassa Yhdysvaltain hallinnon juristit.

Trumpia arvioidaankin odottavan useita siviilikanteita ja rikosjuttuja, jotka pääosin liittyvät hänen elämäänsä ennen presidenttiyttä.

– Kun hän poistuu tehtävästä, tunnelma muuttuu varmasti, kokenut yhdysvaltalaissyyttäjä Daniel R. Alonso arvioi BBC:lle.

Tutkinta vaitiolorahoista paisui

Vuonna 2018 Donald Trumpin asianajaja Michael Cohen todettiin syylliseksi vaaliraharikkomukseen ja veronkiertoon. Cohen oli Trumpin presidentinvaalikampanjan aikana maksanut kahdelle naiselle yli 100 000 dollaria, jotta nämä vaikenisivat seksisuhteestaan presidenttiehdokkaaseen. Tämä olisi pitänyt ilmoittaa vaalirahoituksena.

Vaaliraharikkeestä voi tulla vielä Trumpillekin seuraamuksia, mutta tätä huonompi uutinen hänelle on Manhattanin yleisen syyttäjän tutkinnan laajeneminen. Vaitiolorahojen lisäksi nyt tutkitaan myös Trumpin yritysryppään mahdollisia pankki-, vakuutus- ja veropetoksia.

Syyttäjä Cyrus Vance ei ole toistaiseksi kertonut, onko hänellä todisteita Trumpia vastaan tai aikooko hän nostaa syytteitä.

Verotiedot herättävät epäilyksiä

Donald Trumpin maksamista veroista on kiinnostunut myös New Yorkin osavaltion syyttäjä Letitia James. James tutkii, ovatko Trump tai hänen yhtiönsä antaneet valheellisia taloustietoja välttyäkseen veroilta.

Myös Yhdysvaltojen oikeusministeriö saattaa olla Trumpin veronmaksusta kiinnostunut. New York Timesin paljastuksen mukaan Trump on maksanut 2000-luvulla mitättömiä summia liittovaltion tuloveroja – joinakin vuosina ei yhtään.

Useat asiantuntijat ovat epäilleet, että verotiedot eivät välttämättä selity pelkästään mittavilla liiketappioilla, vaan taustalla saattaa olla myös veronkiertoa. 

Myös presidenttikauden jälkipyykkiä oikeudessa

Presidentti itse kutsuu itseensä kohdistuvia tutkintoja poliittisesti motivoiduiksi ja "noitavainoksi".

Oikeustaistelut eivät kuitenkaan ole hänelle uusi asia. USA Today -lehden selvityksen mukaan Trump oli ennen jo presidenttiyttään tavalla tai toisella osallinen yli 4000:ssa oikeusjutussa.

Trumpin presidenttikaudestakin tullaan käymään juridista jälkipyykkiä –ainakin virkarikossyytteen muodossa. Sen käsittely jatkuu senaatissa presidenttikauden päättymisen jälkeenkin.

Myös Washington Postin taannoin paljastaman painostuspuhelun Georgian johtavalle vaaliviranomaiselle saattaa johtaa oikeustoimiin. Eivätkä muutkaan Trumpin presidenttikauden aikaiseen toimintaan, vaalikampanjaan tai vaalituloksen kiistämiseen liittyvät oikeusjutut ole poissuljettuja.

Jättiveloissa tulossa maksun aika

Financial Timesin ja Forbesin selvitysten mukaan Donald Trumpilla on velkaa ainakin 1,1 miljardia dollaria eli noin 910 miljoonaa euroa. Niistä jopa yli 80 prosenttia on erääntymässä lähivuosina.

Paperilla Trumpilla ei kuitenkaan ole hätää. Forbesin mukaan hänen nettovarallisuutensa on noin 2,5 miljardin dollaria. suuri osa omaisuudesta kuitenkin koostuu erilaisista kiinteistöistä, joten hän saattaa joutua myymään niitä kuitatakseen velkansa.

Juttua muokattu klo 21.26: Korjattu Trumpin velkojen euromääräinen summa.

Mitä muita oikeusjuttuja Trumpia on odottamassa? Katso jutun videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja