Mainos

Trumpia odottanee kulman takana jo uusi kohu – voi vielä kompastua Venäjään tai liiketoimiinsa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saattaa joutua ennen kuun vaihdetta vielä monen kohun keskiöön. Kytemässä on useita poliittisia maastopaloja, joista ainakin osa leimahtanee lähiviikkoina ilmiliekkeihin.

Venäjä-kytkökset

Kongressi tutkii parhaillaan, vaikuttivatko venäläiset Yhdysvaltojen viime vuoden presidentinvaaleihin. Yksi osa tutkimusta on selvittää, oliko Trumpin vaalikampanjaväki kampanjan aikana yhteydessä Venäjän hallintoon.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea aloittaa maanantaina aiheesta julkiset kuulemiset.

Trumpin hallinnon ensimmäinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn ja oikeusministeri Jeff Sessions ovat jo jääneet kiinni Venäjän suurlähettilään kanssa käytyjen keskustelujen peittelystä. Flynn erosi kohun vuoksi.

2:13

Salakuuntelusyytökset

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea tutkii myös Trumpin väitettä, että presidentti Barack Obama olisi salakuunnellut häntä vaalikampanjan aikana.

Trump ei ole suostunut kertomaan, mihin syytös perustuu. Asian on määrä nousta esiin maanantain kuulemisissa.

Mikäli komitea toteaa väitteet perusteettomiksi, Obama voi halutessaan yrittää haastaa Trumpin oikeuteen kunnianloukkauksesta.

9:00

Liiketoimet

Vaikka Trump siirsi virkaan astuessaan liikeyritystensä johdon poikiensa käsiin, hän omistaa yritykset edelleen ja saa niiden liiketoimista suoraa taloudellista hyötyä. Tilanteen aiheuttamista eturistiriidoista voi koitua hänelle vielä monenlaisia ongelmia.

Trumpin vastustajat pelkäävät, että muun muassa ulkovallat pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan tekemällä Trump-yhtiöitä hyödyttäviä päätöksiä. Esimerkkeinä on mainittu yöpymiset Trump-hotelleissa.

Perustuslaki kieltää presidenttiä ottamasta vastaan lahjoituksia ulkovaltojen edustajilta. Useat kansalaisjärjestöt yrittävät saada oikeuden ottamaan kantaa siihen, voidaanko Trumpin yritystensä kautta saama hyöty tulkita perustuslain vastaisten lahjoitusten vastaanottamiseksi.

2:02

Yksityisklubi

Trump hoitaa usein virkatehtäviään omistamallaan yksityisklubilla Floridassa. Hän isännöi siellä jopa valtiovierailuja.

Mar-a-Lago-niminen klubi saa presidentin säännöllisistä vierailuista paljon positiivista julkisuutta.

Klubin liittymismaksu kaksinkertaistettiin pian Trumpin virkakauden alettua 200 000 dollariin.

Trump matkustaa Floridaan lähes joka viikonloppu. Valkoinen talo ei ole suostunut julkistamaan tietoja matkojen kustannuksista, mutta Politicon arvion mukaan yksittäinen viikonloppu maksaa veronmaksajille kolme miljoonaa dollaria.

Kampanjoidessaan Trump kritisoi usein Obamaa tämän lomamatkojen kustannuksista.

Verotiedot

Trump ei ole vieläkään julkistanut verotietojaan, vaikka presidenttiehdokkailla ja presidenteillä on Yhdysvalloissa tapana tehdä niin.

Tällä viikolla liberaali MSNBC-uutiskanava julkisti tietoja Trumpin vuonna 2005 maksamista veroista. Joku oli vuotanut kanavalle kaksi sivua presidentin sen vuoden veroilmoituksesta.

Tiedoissa ei ollut mitään raskauttavaa, ja yhdysvaltalaismedia on pohtinut, vuotiko sivut Trump itse tai joku hänen lähipiiristään. Mikäli näin ei ollut, on hyvin mahdollista, että vuotoja on luvassa lisää.

2:15

Kymmeniä mahdollisia eturistiriitoja

The Atlantic julkaisi tällä viikolla usean kymmenen kohdan listan mahdollisista eturistiriidoista, joita presidentti Donald Trumpin liiketoimet voivat aiheuttaa. Trumpin vastustajat pitänevät tiiviisti silmällä muun muassa näitä:

Puolustusministeriö Trump Towerissa

Puolustusministeriö harkitsee vuokraavansa Trumpin New Yorkin -tornitalosta huoneiston presidentin perheen turvatoimien järjestämiseksi.

Liiketoiminta ulkomailla

Trump lupasi virkaan astuessaan, etteivät hänen yrityksensä aloita virkakauden aikana uusia liiketoimintoja ulkomailla. Yritys aikoo kuitenkin edistää ennen virkakauden alkua alulle panemiaan projekteja kuten golfkentän laajentamista Skotlannissa ja lomahotellin lisensoimista Dominikaanisessa tasavallassa.

Öljyputki Dakotassa

Trump vei virkakautensa alkumetreillä eteenpäin kotimaista öljyputkiprojektia, jonka presidentti Barack Obaman hallinto oli pysäyttänyt intiaanien vastustuksen ja putken ympäristöriskeihin liittyvien huolten vuoksi. Trump on ainakin joskus omistanut satojen tuhansien dollareiden arvosta osakkeita yrityksestä, joka rakentaa putkea. Hänen nykyiset omistuksensa eivät ole tiedossa, koska hän ei julkista verotietojaan.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.