Useita kuoli Tshetshenian parlamentti-iskussa

Tshetshenian väkivalta on noussut tänään jälleen rajusti Venäjän pääuutiseksi ja osoittanut kyseenalaiseksi viranomaisten väitteet alueen vakaudesta.

Tshetshenian parlamentissa Groznyn keskustassa oli juuri alkamassa ensi vuoden budjettineuvottelu, kun kolme tuliasein ja räjähtein aseistautunutta sissiä tunkeutui rakennukseen.

Venäjän syyttäjänviraston mukaan räjähdyksissä ja tulituksessa kuoli ainakin kolme vartijaa. 17 ihmistä haavoittui. Myös kaikki kapinalliset saivat surmansa.

- Tasan yhdeksältä, kun olimme aloittamassa kokousta, kuului kova räjähdys. Sitten kuulimme tulitusta ja kranaattien räjähtelyä. Tajusimme myöhemmin, että ensimmäinen ääni tuli siitä kun itsemurhapommittaja räjäytti itsensä, kuvaili parlamenttiedustaja Igor Danilov Venäjän ykköskanavalle.

Sissit linnoittautuivat pohjakerrokseen ja yrittivät ilmeisesti ottaa parlamenttiedustajia panttivangeikseen. Sisäministeriön joukot ja sissit taistelivat pohjakerroksessa lähes kaksikymmentä minuuttia.

Iskun suunnittelijaksi on alustavasti epäilty "Kaukasuksen emiirin" nimeä käyttävää sissijohtaja Doku Umarovia. Umarov on aiemmin ottanut vastuun muun muassa maaliskuussa tehdyistä iskuista Moskovan metroon sekä Tverin lähellä tapahtuneesta junapommi-iskusta.

Umarov on ilmoittanut käyvänsä sissisotaa koko Venäjän alueella.

Isku kyseenalaistaa Tshetshenia-politiikan

Parlamentti-isku todisti vääräksi Venäjän viranomaisten vakuuttelut Kaukasuksen alueen rauhoittumisesta.

Terrorisminvastainen operaatio Kaukasuksella lopetettiin virallisesti vuonna 2009, ja viranomaiset ovat vakuuttaneet että kapinallisjoukot on saatu nujerrettua. Tästä huolimatta Pohjois-Kaukasuksella on tehty tänä vuonna jo 13 terrori-iskua, joissa on kuollut ihmisiä.

Venäjän sisäministeri Rashid Nurgalijev oli iskun aikaan vierailulla Groznyssa. Hän vakuutteli, että vastaavat iskut ovat äärimmäisen harvinaisia.

- Tällaisia tilanteita tapahtuu äärimmäisen harvoin. Tilanne täällä on vakaa ja rauhallinen. Maanalainen sissitoiminta on käytännössä nujerrettu, Nurgalijev julisti.

Verinen hyökkäys raskaasti vartioituun parlamenttitaloon kirkkaassa päivänvalossa on kuitenkin vakava isku sekä sisäministeriön joukkojen järjestyksenpitokyvylle että pääministeri Vladimir Putinin terrorismipolitiikalle.

Putinin tukema alueellinen johtaja, presidentti Ramzan Kadyrov on saanut paljon kritiikkiä kovista otteistaan sissejä kohtaan. Kovaa linjaa on jatkuvasti puolusteltu sillä, että Tshetshenian tilanne olisi sen avulla todella vakautettu.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat