Useita heijastimia poistettu markkinoilta – Tukes selvitti puutteita: "Jos tuotteen väitetään heijastavan pimeällä..."

Heijastavasta materiaalista valmistettu vaate ei korvaa oikeaa heijastinta 3:59
KATSO MYÖS: Mitä eroa on heijastavasta materiaalista tehdyllä asusteella ja oikealla heijastimella? Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, millainen yksityiskohta heijastimesta tulee löytyä, jotta se varmasti auttaa sinua näkymään.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvitti eri heijastimien heijastavuustehoja. Tulokset eivät olleet mairittelevia.

Hiljattain on uutisoitu useammankin heijastavan tuotteen takaisinvedosta, ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertookin tiedotteessaan selvittäneensä useiden kymmenien heijastimien heijastavuustehoja. Tulokset eivät olleet hyviä.

Tukesin mukaan markkinoilta poistettiin tänä vuonna 22 heijastinta ja led-valon sisältävää tuotetta, joista kuusi joutui lisäksi palautusmenettelyyn. Led-valolla varustetuista tuotteista löytyi enemmän puutteita kuin tavallisista heijastimista.

"Heijastavuusarvot olivat niin huonoja, ettei niitä voitu pitää turvallisina heijastimina"

heijastimet
Kuvassa joitain heijastimia, jotka eivät Tukesin mukaan täytä vaatimuksia. Markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät vaarallisettuotteet.fi-sivustolta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa on vuoden aikana käsitelty noin 40 heijastimiin ja heijastimen kaltaisiin tuotteisiin liittyvää tapausta. Näytteitä hankittiin esimerkiksi myymälöistä, verkkokaupoista ja mainoslahjatoimittajilta.

Näytteet mitattiin alustavasti Liikenneturvan mittalaitteella: Matalimman tulokset saaneet 23 näytettä lähetettiin testattavaksi SGS Fimkooon ja TÜV Rheinlandiin. Näistä 13 oli tavallisia heijastimia ja 10 led-valon sisältäviä tuotteita. 

Tavallisista heijastimista mitattiin heijastavuusarvot ja heijastavuuden pinta-ala. Lisäksi arvioitiin merkinnät. Yksi tuotteista poistettiin markkinoilta liian pienen kokonsa vuoksi, kun kolme joutui palautusmenettelyyn huonon heijastavuutensa takia. Yhden tuotteen myynti ja markkinointi lopetettiin. Paria lukuunottamatta kaikkien heijastmien asiakirjoissa, merkinnöissä ja käyttöohjeissa oli puutteita. Lopulta vain kaksi kolmestatoista testatusta heijastimesta täytti kaikki heijastimille asetetut vaatimukset.

–  Valvontaprojektiin hankituista tavallisista heijastimista noin puolet oli jollain tasolla vaatimustenvastaisia ja 11 prosenttia vaarallisia, eli niiden heijastavuusarvot olivat niin huonoja, ettei niitä voitu pitää turvallisina heijastimina, sanoo Tukesin ylitarkastaja Riikka Väänänen tiedotteessa.

Tuotteet, joiden on tarkoitus lisätä käyttäjänsä näkyvyyttä, ovat henkilönsuojaimia. Tällaisten tuotteiden tulee täyttää henkilönsuojaimia koskevat vaatimukset. Tuotteiden mukana tulee niin käyttöohjeet kuin seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • valmistajan tiedot
  • viittaus henkilönsuojainasetukseen (EU) 425/2016
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen ilmoitetun laitoksen tiedot
  • vaatimustenmukaisuusvakuutuksen pitää olla tuotteen mukana tai löytyä valmistajan nettisivuilta, jolloin tuotteen mukana pitää olla linkki verkkosivuille 
  • heijastimissa maininta standardista (EN 17353 tai EN 13356) 

Lähde: Tukes

Näin kävi led-valolla varusteltujen heijastimien

Perinteisten heijastimien lisäksi markkinoilla on saatavilla erilaisia led-valolla varusteltuja tuotteita, joiden käyttötarkoitus on heijastimien kaltainen. Tukesin testien perusteella tuotteet eivät kuitenkaan sovi tähän käyttötarkoitukseen. Led-valolla varusteltuja tuotteita myytiin usein heijastavuusväitteillä, vaikka niiden heijastavuusarvot olivat testien mukaan liki olemattomat.

–  Heijastimen tavoin käytettävät tuotteet, joiden avulla käyttäjän on tarkoitus tulla paremmin nähdyksi, ovat henkilönsuojaimia. Tuotteen käyttötarkoitus ratkaisee sen, mitä tuotteelta vaaditaan. Esimerkiksi taskulampun tavoin käytettävät tuotteet eivät ole henkilönsuojaimia, vaikka valon lähteenä olisikin led-valo, sanoo Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto tiedotteessa.

Led-valollisia tuotteita testattiin kymmenen kappaletta. Tulosten perusteella tuotteista kolme määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta sen vuoksi, että niitä oli myyty heijastimina, vaikka heijastavuusarvot olivat alhaiset. Lisäksi kolme tuotetta poistettiin markkinoilta asiakirjapuutteiden vuoksi, ja kolmen muun tuotteen myynti lopetttiin. Yhdeksältä tuotteelta puuttuivat suomen- ja/tai ruotsinkieliset käyttöohjeet sekä muut tarvittavat asiakirjat, kuten tyyppitarkastustodistus. Yksi tuote täytti vaatimukset sen jälkeen, kun sen valmistaja hankki sille rinnakkaisen tyyppitarkastustodistuksen.

–   Tulosten perusteella näyttää siltä, etteivät heijastimien valmistajat ja maahantuojat tunne velvoitteitaan eivätkä huolehdi siitä, että tuotteet ovat turvallisia ja vaatimusten mukaisia. Jos tuotteen väitetään heijastavan pimeällä, mutta se ei heijastakaan kunnolla, se voi aiheuttaa vaaraa liikenteessä. Pimeällä liikkuva uskoo näkyvänsä autoilijoille ja muille liikenteessä kulkijoille, vaikka ei näykään, ja silloin on riski joutua liikenneonnettomuuteen, Väänänen varoittaa.

Katso myös videolta, kuinka heikosti autoilija havaitsee ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan. 

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
Ratin takaa voi olla lähes mahdotonta havaita ajoissa jalankulkijaa, joka ei käytä pimeällä heijastinta.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat