Useat autonvalmistajat lopettavat viennin Venäjälle – lukujen valossa vaikutus on hyvin pieni

Millaisen loven pakotteet tekevät Venäjän talouteen ja miten Venäjä vastaa? Suomen pankin asiantuntija vastaa 9:53
Millaisen loven pakotteet tekevät Venäjän talouteen ja miten Venäjä vastaa?

Useat autonvalmistajat ovat lopettaneet viennin Venäjälle sekä pyrkivät eroon kaikista Venäjä-yhteyksistään.

Ruotsalainen autonvalmistaja Volvo ilmoitti maanantaina lopettavansa autoviennin Venäjän markkinoille, kunnes toisin ilmoitetaan, kirjoittaa Reuters.

Volvon tiedotteen mukaan kaupankäyntiin Venäjän kanssa liittyy nyt riskejä, mukaan lukien EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat sanktiot.

– Volvo Cars ei toimita mitään autoja venäläisille markkinoille toistaiseksi, yritys toteaa tiedotteessa.

Venäjälle on toimitettu aikaisemmin autoja Volvon Ruotsin, Kiinan ja Yhdysvaltojen tehtailta. Alan tilastojen mukaan Volvo myi Venäjälle vuonna 2021 noin 9000 autoa.

The New York Timesin mukaan Volvon automyynti Venäjälle on ollut viime vuonna vain noin yksi prosentti yrityksen koko myynneistä.

Volvo Carsin omistaa kiinalainen Zhejiang Geely Holding.

Myös Volvo Carsin sisaryhtiö AB Volvo on ilmoittanut lopettavansa raskaiden ajoneuvojen tuotannon ja myynnin Venäjällä. Autocar-julkaisun mukaan yhtiö valmistaa Volvo- ja Renault-merkkisiä raskaita ajoneuvoja tehtaallaan Kalugassa, joka sijaitsee noin 160 kilometrin päässä Moskovasta. Tehdas on ollut toiminnassa vuodesta 2009 ja työllistää noin 700 ihmistä.

Myös muut valmistajat lopettaneet viennin Venäjälle

CNN kirjoittaa, että myös yhdysvaltalainen autonvalmistaja General Motors on lopettanut toistaiseksi kaiken viennin Venäjälle.

GM:llekään viennin keskeyttäminen ei ole merkittävä taloudellinen tappio, sillä yrityksen edustajan mukaan GM myy Venäjällä vain noin 3000 autoa vuodessa. Kokonaismyynnin ollessa maailmanlaajuisesti yli 6 miljoonaa ajoneuvoa Venäjän myyntien määrä on vain murto-osa.

Reutersin mukaan myös saksalaiset Daimler Truck ja Volkswagen ovat keskeyttäneet viennin Venäjälle.

Volkswagenin edustajan mukaan vienti on keskeytetty ainakin siihen asti, että EU:n ja Yhdysvaltojen määräämien sanktioiden vaikutukset selvenevät. Daimler Truck taas ilmoitti jäädyttävänsä kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa ja pyrkivänsä myös eroon yhteistyöstä venäläisen rekkavalmistajan, Kamazin kanssa.

Myös saksalainen autonvalmistaja Mercedez Benz yrittää päästä eroon omistamistaan Kamazin osakkeista. 

Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Lue myös:

    Uusimmat