Jo 300 ulkomaista yhtiötä on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä: Uusimpia lähtijöitä ovat Sony, Nintendo ja jättipankki Goldman Sachs

Venäjän talous pulassa pakotteiden myötä:"Oikeasti todella merkittäviä ja ennenäkemättömiä toimia" 8:41
Katso myös: Venäjän talous pulassa pakotteiden myötä: "Oikeasti todella merkittäviä ja ennenäkemättömiä toimia"

Yritysten joukkopako Venäjältä jatkuu edelleen. Yalen yliopiston tutkijoiden mukaan noin 300 ulkomaista yhtiötä on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä sen jälkeen, kun suurvalta hyökkäsi Ukrainaan. 

Tuoreimpiin kuuluvat japanilaiset pelijätit Sony ja Nintendo.

Playstation-pelikonsoleita valmistava Sony on kertonut keskeyttävänsä kaikki sovellus- ja laitetoimitukset Venäjälle. Lisäksi Playstation Storen toiminta on keskeytetty maassa. Myös Nintendo ilmoitti keskeyttävänsä toimitukset Venäjälle.

New York Timesin mukaan yhdysvaltalaiset hotelliketjut Hyatt ja Hilton ovat keskeyttäneet rakennusprojektinsa Venäjällä, ja Hilton on sulkenut toimistonsa Moskovassa.

"Keskitymme tukemaan asiakkaitamme hyvinvointia"

Ensimmäinen Venäjältä lähtevä iso Wall Street -pankki on amerikkalaisen Businessinsider-nettisivuston mukaan Goldman Sachs. Se on yksi maailman suurimmista liikepankeista.

– Keskitymme tukemaan asiakkaitamme ja ihmisten hyvinvointia eri puolilla maailmaa, pankki kertoo tiedotteessaan.

Mediayhtiö Bloomberg raportoi aiemmin, että osa pankin työntekijöistä siirrettiin Moskovasta Dubaihin jo ennen tätä heidän omasta pyynnöstään.

Ferrari, Heineken, Coca Cola, McDonalds...

Eilen keskiviikkona kerrottiin muun muassa luksusautoja valmistavan Ferrarin, hollantilaispanimo Heinekenin ja levy-yhtiö Universal Music Groupin ilmoittaneen Venäjän-toimintojensa rajoittamisesta. 

Tuoreeltaan joukkoon on liittynyt myös tanskalaispanimo Carlsberg, mutta maailman neljänneksi suurimman oluentuottajan enemmistöomistuksessa oleva Baltika Breweries jatkaa toimintaansa erillisenä yrityksenä.

Näin pystytään Carlsbergin mukaan pitämään venäläispanimon 8 400 työntekijää, jotka eivät ole panimon mukaan vastuussa hallinnon toimista. Carlsbergin mukaan Venäjällä Ukrainan humanitaarisen kriisin aikana saadut tuotot lahjoitettaisiin avustusjärjestöille.

Aiemmin tällä viikolla julkisen painostuksen alla joukkoon liittyivät muun muassa McDonald's, Coca-Cola ja Starbucks.

Venäjä uhkaa kansallistamisilla

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä esitti aiemmin tällä viikolla verkkosivuillaan, että länsimaisten yritysten toiminnot tulisi kansallistaa, jos ne jättävät Venäjän vastalauseena Ukrainan sodalle.

Puolueen yleisneuvoston sihteeri Andrei Turtshak nimesi lausunnossa lähdöstään kertoneet suomalaisyhtiöt Valion, Fazerin ja Pauligin. Kaikilla kolmella on Venäjällä tuotantolaitoksia. 

Lue myös:

    Uusimmat