Mainos

USA varoitti Ranskaa Concorden ongelmista

Pariisin Concorde-lentoturmaa tutkiva onnettomuustutkintalautakunta on kertonut, että turmakoneen yksi tai kaksi koneen vasemmalla puolella olevaa pyörää olisi puhjennut jo kiitoradalla. Yhdysvallat kertoo varoittaneen Ranskaa Concorden renkaista vuonna 1981.

Yhdysvaltain lentoturvallisuustarkastajat kehottivat Ranskaa muuttamaan Concorde-koneiden turvatoimia renkaiden räjähtämisen aiheutettua neljä "katastrofivaaratilannetta" New Yorkissa ja Washingtonissa 1980-luvun alussa. Tapausten toistuvuus ja erityisesti miehistön välinpitämätön suhtautuminen huolestuttivat Yhdysvaltain liikenneturvallisuuslautakuntaa.

Amerikkalaisviranomaiset julkaisivat lähes 20 vuotta vanhat suosituksensa lentoyhtiö Air Francen myönnettyä eilen, että rengasräjähdykset olivat aiemmin vaurioittanut Concorde-koneiden polttoainesäiliöitä ja moottoreita.

Rengasrikko vaurioitti moottoria

Vuoden 1981 turvasuosituksessaan Yhdysvaltain viranomaiset viittasivat Washingtonin Dullesin lentokentällä 14. kesäkuuta 1979 sattuneeseen läheltä piti -tilanteeseen, jossa kaksi rengasta räjähti Air Francen Concorden lähtökiidossa.

Sinkoutuneet renkaan- ja pyöränkappaleet lävistivät siiven ja kolme polttoainesäiliötä ja vaurioittivat kakkosmoottoria. Lisäksi repeytyi siiven yläpintaan suuri aukko laskutelineen yläpuolelle.

Tulipalo alkoi moottoreiden ulkopuolelta?

Pariisissa tiistaina maahan syöksyneen Concorde-koneen tulipalo on saattanut alkaa koneen moottoreiden ulkopuolelta. Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan moottoreiden sisältä löytynyttä romua ei ole vielä tunnistettu, mutta palo näyttäisi saaneen alkunsa muualta kuin itse moottoreista.

Tiistaisessa Concorde-turmassa kuoli kaikkiaan 114 ihmistä. Uhrien lukumäärä nousi perjantaina yhdellä, kun uusi ruumis löytyi. Kuollut ei ollut koneen matkustaja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.