Mainos

USA:ssa pelätään Trumpin voittoa illan merkittävissä esivaaleissa – moni uhkaa muuttaa Kanadaan

1:57

Republikaanien yllätysmenestyjän Donald Trumpin ja demokraattien konkarin Hillary Clintonin odotetaan voittavan suurimman osan illan esivaaleista.

Tärkeät esivaalit pidetään Floridan, Ohion, Illinoisin, Pohjois-Carolinan ja Missourin osavaltioissa. Republikaanien puolella jaossa on merkittävä osa valitsijamiehistä ja ne voittaessaan Trump karkaisi haastajilta.

Ohiolaiset Sharon ja Jane ovat sisimmissään demokraatteja, mutta ainoa mikä puhututtaa on yksi republikaani.

– Trump on kärjistäjä, joka tuo esiin ihmisten negatiivisuuden. En ymmärrä, mistä ihmisten viha kumpuaa, mutta hän käyttää sitä hyväkseen. Hän lietsoo vihaa ja se on todella pelottavaa, Jane sanoo MTV Uutisille.

Yleinen amerikkalainen vitsi kuuluukin ”jos Trumpista tulee presidentti, amerikkalaiset pakenevat Kanadaan”. Sharon ja Jane allekirjoittavat sen.

– Jos Trump aikoo rakentaa muurin Meksikon rajalle, Trumpin menestyksen jälkeen Kanada saa rakentaa muurin meidän välille. Moni haluaa oikeasti silloin paeta, Jane sanoo.

– En halua edes ajatella sitä mahdollisuutta, että hänen kaltainen ihminen johtaisi maatamme, Sharon lisää.

Republikaanien puolella illan vaalit ovat merkittävät, sillä muun muassa vaa’ankieliosavaltiossa Ohiossa ja ison äänimäärän Floridassa voittajaa saa kaikki jaettavat valitsijamiehet itselleen. Tähän mennessä prosessi on mennyt niin, että voittaja saa tietyn osan, toiseksi sijoittuva vähän vähemmän ja niin edelleen.

Demokraattien puolella jännitetään nouseeko Bernie Sanders todelliseksi haastajaksi, vai onko Clintonin tie ehdokkaaksi jo selvä.

Republikaanien puolella on kuitenkin vielä yksi takaportti, jos Trump pärjääkin. Puolue on väläytellyt mahdollisuutta poikkeuksellisesta kilpailevasta puoluekokouksesta. Kesän puoluekokouksessa nimitetään yleensä presidentinvaaleissa puolueen suosituin ehdokas.

Koska Trump ei ole oman puolueenjohdon suosiossa, puolue saattaa koota voimansa ja tuoda puoluekokoukseen tarjolle aivan uuden ehdokkaan Trumpia vastaan.

Nämä vaalit ovatkin monin tavoin kaikkea muuta kuin tavalliset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.