Mainos

Iowan esivaalit lisäävät painetta USA:n presidenttikisassa – Donald Trump alkoi käydä jopa kirkossa

2:15

On taas pienen Iowan aika loistaa. Joka neljäs vuosi maissiosavaltiona tunnettu uskonnollisten valkoisten maanviljelijöiden asuinpaikka saa maailmanlaajuisen huomion.

Iowa on Yhdysvaltain presidenttikilpailun esivaalien ensimmäinen äänestävä osavaltio.

- Onhan se hassua, että kansalliset tähtipoliitikot istuvat yhtäkkiä päivittäin kanssasi naapuruston kuppilassa tuopilla, sanoo paljasjalkainen iowalainen Joe Menke MTV Uutisille.

Iowa on noin kolmen miljoonan asukkaan osavaltio, mutta sen äänestyspäätöksillä on sen kokoa suurempi merkitys. Yhdysvaltain historiankirjoissa ei ole montaa presidenttiä, jotka olisivat selvittäneet tiensä Valkoiseen taloon menestymättä ensin Iowassa.

Republikaanien puolella miljardööri Donald Trump johtaa Iowassa yli 30 prosentin kannatuksella, mutta perässä hengittää Teksasin senaattori Ted Cruz. Cruzilla uskotaan olevan Iowassa hyvät mahdollisuudet konservatiivisuuden ja uskonnollisuuden vuoksi.

Tosin Trumpkin on alkanut pitää kampanjatilaisuuksiaan kirkoissa, joten hän voi saada uskovaisia myös puolelleen. Kolmanneksi vahvimpana republikaanien presidentinvaalien ehdokkaaksi on tällä hetkellä Floridan senaattori Marco Rubio.

Demokraateilla ennakkosuosikki Hillary Clintonin kannatus on kansallisesti huimaa, mutta Iowassa haastaja Vermontin senaattori Bernie Sanders tulee kannatusmittauksissa aivan perässä. Sanders on julistautunut demokraattien sosialistiksi ja on herättänyt oman pääasiassa nuorista koostuvan kansallisen liikkeensä.

Clinton edustaakin monelle demokraatille presidentti Barack Obaman aikakauden jatkuvuutta, Sanders uudenlaista vasemmuutta.

Kumpikin puolue haluaa muutosta

Kotikuistillaan aviomiehensä kanssa jutteleva Theresa Jones julistautuu moderniksi republikaaniksi.

-Minä uskon progressiiviseen verotukseen, haluan parempia työpaikkoja ja tasa-arvoisempaa koulutusta. Nykyinen Yhdysvallat ei ole se maa, jossa minä kasvoin. Se on surullista, Jones sanoo.

Sekä republikaanit että demokraatit haluavat muutosta Washingtonin toimimattomaan politiikkaan. Omia arvojaan ajaneen presidentti Barack Obaman säikäyttämät republikaanit eivät ole tehneet presidentin kanssa yhteistyötä pitkään aikaan.

Muun muassa Obaman ajama terveydenhuoltouudistus ja samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus on ollut monelle republikaanille liikaa.

Erilainen äänestyskäytäntö

Osavaltion esivaalit kulkevat puoluekokouksen nimellä, sillä äänestys tapahtuu naapuruston keskinäisissä tapaamisissa. Demokraateilla ja republikaaneilla on osavaltiossa hieman erilainen äänestyskäytäntö. Republikaanien kannattajat kokoontuvat maanantai-iltana eri puolelle osavaltiota kouluihin ja kirkkoihin ja kirjoittavat paperilappuihin ehdokkaansa nimen. Demokraattien käytäntö on monimutkaisempia, sillä äänestäjät järjestäytyvät oman ehdokkaansa kannattaryhmiin. Ryhmä, joka ei saa tarpeeksi äänestäjiä, joutuu liittymään muiden ehdokkaiden porukoihin.

Sanovat kyselytutkimukset mitä tahansa, moni iowalainen on ilmoittanut, ettei ole vielä täysin varma, ketä aikoo maanantai-iltana äänestää. Iowan äänestystuloksissa on siis hyvinkin sijaa yllätyksille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.