Mainos

USA:ssa Ebolaan kuollut potilas: 118 ihmisellä riski saada tartunta

Yhdysvaltain terveysviranomaiset myöntävät, että maan ensimmäisen Ebola- potilaan hoidossa tehtiin lukuisia virheitä. Liberiasta Yhdysvaltoihin tullut mies ehti tartuttaa taudin sairaalassa ainakin kahteen hoitajaan ennen kuolemaansa. Tartuntatapauksia pelätään kuitenkin löytyvän lisää.

Kun mies tuli ensimmäisen kerran Dallasissa sijaitsevaan sairaalaan, hänet lähetettiin kotiin neljän tunnin odottamisen jälkeen. Tämän ajan hän vietti muiden potilaiden kanssa. Kun miehen vointi heikkeni ja hänet kiidätettiin parin päivän päästä takaisin sairaalaan ambulanssilla, sairaalahenkilökunnalla ei ollut asianmukaisia suojavaatteita.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan peräti 118 ihmisellä oli riski saada tartunta viikko sitten sairauteen kuolleelta mieheltä.

– Käymme nyt tarkasti läpi terveystyöntekijöitä ja valmistaudumme siihen, että löydämme lisää sairastuneita, kertoo keskuksen johtaja Thomas Frieden

Tartunnan saanut lentokoneessa 

Muitakin riskitilanteita on ollut. Mieheltä tartunnan saanut naishoitaja oli lentänyt maan sisäisen lennon Ohiosta Texasiin, ennen kuin oli saanut tietää omasta tai kollegansa tartunnasta.

– Hänen ei olisi pitänyt matkustaa, koska hän kuului riskiryhmään, Frieden sanoo.

Yhdysvaltain sairaanhoitajaliiton mukaan Dallasin sairaalassa ei ollut varauduttu Ebola-potilaan hoitoon. Hänen hoitajansa eivät suojautuneet asianmukaisesti.

– Miestä ei eristetty, vaan jätettiin tunneiksi muiden potilaiden seuraan. Kukaan ei tiennyt, miten piti toimia tai millaisia suojavälineitä olisi pitänyt käyttää. Tilannetta ei ollut harjoiteltu, liiton lausunnossa todetaan.

Liitto on lähettänyt Obamalle kirjeen, jossa pyydetään nykyistä parempaa suojavaatetusta ja harjoitusta hoitohenkilökunnalle. Tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen Dallasin sairaalan suojautumiskäytännöissä on ollut paljon vaihtelua.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.