Mainos

USA rajoittaa luotainten käyttöä

Yhdysvaltain laivasto suostuu rajoittamaan kaikuluotainten käyttöä. Niiden sanotaan häiritsevän valaita ja muita merinisäkkäitä

Yhdysvaltain laivasto on suostunut rajoittamaan kiistellyn matalataajuuksisen kaikuluotaimen käyttöä. Kalifornialainen tuomioistuin on päättänyt pitkän kiistelyn jälkeen, että laivasto saa käyttää luotainta vain yhdellä tarkkaan rajatulla alueella. Yhdysvaltain laivasto on luvannut noudattaa oikeuden päätöstä.

Luonnonsuojelijoiden mukaan luotain häiritsee valaita ja muita merinisäkkäitä. Valaiden joukkorantautumisten ja salaperäisten kuolemantapausten uskotaan johtuvan luotaimen erittäin kovasta ja matalasta äänestä.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan kuolleilla ja rantautuneilla valailla on ollut kudoksissaan typpikaasuja, jotka ovat johtuneet siitä, että valas on noussut pintaan liian nopeasti paetessaan luotaimen ääntä. Ihmisillä sama ilmiö tunnetaan ns. sukeltajantautina.

Eurooppa seuraava kohde

Voiton innoittamana luonnonsuojelujärjestöt aikovat ryhtyä maailmalaajuiseen kampanjaan luotaimia vastaan. Luonnonsuojelijat aikovat mm. vaatia EU:lta, ettei Nato saa käyttää samaa tekniikkaa Euroopan alueella.
Järjestöt uskovat, että matalataajuustekniikkaa testataan jo Euroopassa.

Yhdysvaltain laivasto aikoo kuitenkin viedä päätöksen vielä kongressin käsiteltäväksi. Tekeillä oleviin uusiin puolustuslakeihin halutaan tarkkaan määritellyt käsitteet siitä, mikä katsotaan ympäristölle vaaralliseksi toiminnaksi.

Puolustuslaitos ei edelleenkään usko väitteitä, joiden mukaan juuri matalataajuustutka olisi haitaksi meren elämälle. Kuitenkin yhä useampi valaskuolema on kytketty tutkimuksissa luotaimiin. Laivaston mukaan matalataajuuksinen tutka on puolustuksellisesti erittäin tärkeä, sillä se avulla pystytään havaitsemaan hiljaisia tai pysähdyksissä olevia sukellusveneitä ja muita vedenalaisia uhkia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.