Mainos

USA: Naton johdettava Libyan sotaoperaatiota

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia haluavat Naton johtavan sotilasoperaatiota Libyassa. Maiden johtajat haluavat Naton ottavan päävastuun Libyan lentokiellon valvonnassa.

Ehdotuksen Naton roolista esitti Valkoisen talon edustaja sen jälkeen, kun presidentti Barack Obama oli keskustellut asiasta Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ja Britannian pääministerin David Cameronin kanssa.

Johtajat olivat todenneet, että liittouma on onnistunut pysäyttämään Muammar Gaddafin joukkojen etenemisen Bengasin kaupunkiin ja luomaan maahan lentokieltoalueen.

Nimettömänä pysyttelevän Yhdysvaltain viranomaisen mukaan operaatioon tulee lisää osallistujia arabimaista lähipäivinä.

Naton rooli haluttu pitää taustalla

Komentaja Juha-Antero Puistola pääesikunnasta arvioi, että Naton rooli on haluttu pitää taustalla muun muassa Turkin mahdollisen sovittelutehtävän takia.

— Turkki on Naton jäsen ja Turkilla voi tulevaisuudessa olla rooli neuvotteluratkaisun luomisessa. Se ei onnistu, jos tuo organisaatio sellaisenaan käyttää voimatoimia alueella.

Länsimaiden liittoumalla on ollut vaikeuksia päättää, millainen komentorakenne lentokiellon valvomiseksi luodaan ja kuka operaatiota johtaa. Ranska on ehdottanut ulkoministereistä koostuvaa johtoelintä Libya-operaatioon.

(MTV3 - Reuters - AFP - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.