Mainos

USA:n verosopu takaa töitä Suomessakin

Suomen vienti olisi yskinyt entistä pahemmin ja aiheuttanut työttömyyttä Suomessa, jos Yhdysvalloissa ei olisi syntynyt sopua rikkaimpien veronkiristyksistä ja budjettileikkausten lykkäämisestä. Asiantuntijan mukaan nyt saatiin lisäaikaa helmikuuhun.

– Sopu on tärkeää meille suomalaisillekin. Jos pahin skenaario olisi toteutunut eli kaikki kiristykset olisivat tulleet yhtä aikaa ja täysimääräisinä Yhdysvalloissa voimaa, ne olisivat olleet noin kolme prosenttia USA:n bruttokansantuotteesta. Nyt kiristykset ovat noin 1,5 prosenttia Yhdysvaltojen bkt:sta. Rajumpi kiristys olisi vienyt USA:n talouskasvun tältä vuodelta ja heijastunut maailmantalouden kasvuun ja sitä kautta Suomeen viennin kautta. Teollisuutemme työllisyys olisi heikentynyt rajummin, selittää Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Yhdysvalloissa sekä kongressin edustajainhuone että senaatti ovat hyväksyneet rikkaimpien verojen nostamisen sekä budjettileikkausten lykkäämisen kahdella kuukaudella. Presidentti Barack Obaman odotetaan vahvistavan lain pikaisesti.

– Karuselli jatkuu vielä helmikuun loppuun, sillä seuraava etappi on päättää menoleikkauksista. Siitä demokraatit ja republikaanit käyvät aikamoista vääntöä. Kohteena ovat muun muassa terveydenhuoltomenot, jotka ovat Obaman ja demokraattien politiikan ydintä. Lisäksi puolustusmenoista haetaan myös leikkauksia, ja se taas on pyhää aluetta republikaaneille, Helenius selvittää tilannetta.

Heleniuksen mukaan Yhdysvaltain velkakaton nostamisesta pitää päättää jo ennen helmikuun puolta väliä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.