USA:n velkaneuvottelut alkavat – uusi lama uhkaa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman on tarkoitus jatkaa velkaneuvotteluja maan kongressijohtajien kanssa tänään.

Vääntö velkakaton nostamisesta kiristyi vain vajaa vuorokausi ennen neuvotteluja, kun republikaanien johtaja John Boehner ilmoitti aikovansa hylätä suunnitelman noin 2,8 biljoonan euron velanlyhennyksistä. Boehnerin ehdotuksen mukaan lyhennyssumma tulisi leikata puoleen.

Obama ja Boehner keskustelivat puhelimitse eilen, mutta eivät saavuttaneet sopua demokraattien ja republikaanien välejä hiertävistä veronkorotuksista.

Viimeksi neuvottelut kariutuivat kesäkuun lopussa, kun republikaanit kieltäytyivät jatkamasta neuvotteluja. Republikaanit vaativat demokraatteja luopumaan esittämistään veronkorotuksista.

Jos lisävelanottoa estävää velkarajaa ei nosteta, Yhdysvallat voi joutua jättämään loppukesästä erääntyviä lainoja maksamatta. Mahdollisten maksujen viivästymisen pelätään ajavan maan uuteen lamaan. Vaarana on ekonomistien mukaan myös kansainvälinen finanssikriisi.

Yhdysvaltain nykyinen velkakatto tuli vastaan toukokuussa. Siitä lähtien taloutta on pyöritetty lainaamalla muun muassa eläkerahastoista ja sosiaaliohjelmista.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat