Mainos

USA:n vaaleissa yllätyksiä

New Hampshiren esivaalin suurin voittaja on republikaanien John McCain. Arizonan senaattori John McCain peittosi puolueensa ykkössuosikin, Teksasin kuvernööri George W. Bushin erittäin selvin luvuin. McCain kahmi republikaanien esivaaliäänistä lähes puolet eli noin 49 prosenttia. Bush sai tyytyä 31 prosentin kannatukseen.

Bush W George ja John McCain

Kakkoseksi havitelleen kustantaja Steve Forbesin äänisaalis jäi 13 prosenttiin, entinen lähettiläs Alan Keyes sai 6 prosenttia ja vanhoillisten kristittyjen suosikki Gary Bauer sai noin yhden prosentin äänistä. Bauerin ennakoidaankin pudottautuvan kisasta pikapuoliin.

Demokraattipuolella kilpa oli huomattavasti tasaväkisempi. Varapresidentti Al Gore ja ex-senaattori Bill Bradley olivat ääntenlaskun edetessä lähes tasaluvuissa. Lopulta Gore julistettiin kuitenkin kilvan voittajaksi, tosin melko pienellä marginaalilla. Gore sai demokraattiäänistä 52 prosenttia ja Bradley 47 prosenttia.

Voitto kovan työn takana

USA, lippu

Kuverööri Bush tunnustikin McCainin paremmuuden. Hän kävi erinomaisen ja hyvän kamppailun. Tänään on hänen iltansa ja meidän on syytä onnitella häntä, sanoi Bush. -New Hampshire on ollut aina töyssy tiessä ennakkosuosikeille ja tämä kerta ei ole poikkeus, puolusteli Bush tappiotaan. Senaattori John McCain on tehnyt hartiavoimin työtä New Hampshiressa saadakseen osavaltion äänestäjät taakseen. Hän on kampanjoinut alueella 74 päivää ja osallistunut satoihin vaalitilaisuuksiin. Bush tyytyi viettämään New Hampshiressa 37 kampanjapäivää. Voitto on takaisku ehdottoman ennakkosuosikin maineessa paistatelleelle George Bush nuoremmalle, ja hän joutuu tekemään lujasti töitä seuraavissa esivaaleissa vakuuttaakseen muun maan äänestäjät yliotteestaan. McCainin voittoa pidetään myös vakiintuneiden vaaliteemojen ravisteluna. Persoonallinen ja energinen kampanja on todella vedonnut äänestäjiin.

Republikaaniehdokkaiden seuraava tärkeä koitos on Etelä-Carolinan esivaali, siellä äänestetään helmikuun 19. päivänä ensimmäisistä eteläisten osavaltioiden äänestäjistä. Bushin on voitettava vaali, jos mielii pysyä puolueen ykkösehdokkaana. Demokraattipuolella Bill Bradleyn nousun takana pidetään selvästi terävöityneitä äänensävyjä, hän ryhdistäytyi Iowassa koetun yllättävän suuren Al Gorelle koetun tappion jälkeen. Gore joutuukin taas vastaamaan erittäin kireään kilpailuun ja todella taistelemaan tulevissa esivaaleissa voittaakseen puolueensa ehdokkuuden marraskuun vaaleissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.