Mainos

USA:n talous ei vieläkään selkeässä nousussa

Tuoreiden talouslukujen mukaan Yhdysvaltain talous kasvoi alkuvuonna kohtuullista vauhtia.

-

Uusimmat talousluvut osoittavat, että Yhdysvaltain talous ei ole vieläkään kääntynyt selkeään nousuun. Tänään julkistettujen lukujen mukaan maan talous kasvoi alkuvuoden aikana kohtuullista 1,9 prosentin vuosivauhtia. Vaikka bruttokansantuotteen vauhti oli hieman kuukausi sitten arvioitua 1,6:ta prosenttia ripeämpi, tahti on silti varsin verkkainen.

Kasvuluku oli jotakuinkin analyytikkojen odotusten mukainen, sillä heidän arvionsa kasvuvauhdista liikkui 1,8 ja 2 prosentin välillä. Viime vuoden viimeisen neljänneksen bruttokansantuotteen kasvu oli 1,4 prosenttia.

Parempaa ei ole välttämättä luvassa; maan keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan ennakoi viime viikolla, että kasvu huhti-kesäkuussa "pystyttelee yhä pehmeänä".

Kuluttajat pääosassa

Hieman ennakoitua pirteämpi kasvu johtui siitä, että yksityinen kulutus kasvoi odotuksia enemmän alkuvuoden aikana. Kasvu oli kahden prosentin luokkaa, kun ennuste oli 1,4 prosenttia. Kuluttajat tosin vieroksuivat kalliita, niin sanottuja kestokulutushyödykkeitä ja ostivat muun muassa vaatteita ja ruokaa sekä erilaisia palveluja.

Yritysten kestokulutushyödykkeiden tilaukset putosivatkin rajut 2,4 prosenttia huhtikuun aikana. Samaan aikaan yritykset jatkoivat kuitenkin varovaista linjaansa ja supistivat kulutustaan - tämä on pitänyt talouden etanavauhdissa.

Työttömyys yhä korkealla

Yritysten varovaisuus vaikuttaa myös työttömyyteen, joka on amerikkalaisittain erittäin korkealla eli kuudessa prosentissa. Taloustieteilijät uskovat, että työllisyystilanne ei kohene lähiaikoina. Uudet työttömyysluvut julkaistaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja luvun ennakoidaan nousevan 6,1 prosenttiin.

Presidentti George W. Bushin hallitus on kuitenkin toiveikkaampi. Se uskoo, että Bushin läpipuskemat veroleikkaukset poikivat maahan pikaisesti ainakin miljoona uutta työpaikkaa.

Taloutta on yritetty ruoskia vauhtiin myös ennätysmäisen alhaisella korkotasolla. Korko on pystytellyt 1,25 prosentissa eli matalimmillaan yli 40 vuoteen. Toiveikkaimmat ennakoivat kuitenkin uutta korkoalea kesäkuun lopulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.