Mainos

USA:n suuroperaatio jatkuu Irakissa

Suurhyökkäykseen Irakin kapinallisia vastaan on komennettu ilmavoimien lisäksi liki 1500 amerikkalais- ja irakilaissotilasta. Tuoreen tutkimuksen mukaan amerikkalaisten tuki joukkojen pitämiselle Irakissa on vähäisempää kuin kertaakaan kolme vuotta kestäneen sodan aikana.

Yhdysvaltain ja Irakin sotilaat jatkavat laajaa operaatiotaan Samarran alueen kapinallisten nujertamiseksi. Operaatio saattaa Yhdysvaltain asevoimien mukaan kestää useita päiviä.

Hyökkäykseen on komennettu 60 helikopteria ja liki 1500 amerikkalais- ja irakilaissotilasta. Yhteenottoja kapinallisten kanssa ei ole kuitenkaan vielä ollut, majuri John Calahan kertoo.

Asevoimat kertoivat pidättäneensä etsinnöissä puolensataa ihmistä ja löytäneensä asekätköjä eilen alkaneessa operaatiossa. Sen tarkoituksena on tyhjentää Samarran lähialueet kapinallisiksi epäillyistä. Yhdysvaltojen tähtäimessä ovat erityisesti Irakin al-Qaida-verkoston taistelijat.

Tilanne Irakissa kiristyi sen jälkeen kun Samarran merkittävä shiiapyhäkkö turmeltui pahoin pommi-iskussa helmikuussa. Pommi-isku johti shiia- ja sunniryhmien välisiin yhteenottoihin ja lietsoi pelkoa sisällissodasta maassa.

Irak-joukkojen tuki pohjalukemissa

Amerikkalaisten tuki joukkojen pitämiselle Irakissa on vähäisempää kuin kertaakaan pian kolme vuotta kestäneen sodan aikana. Pew-tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmesta amerikkalaisesta uskoo, että Yhdysvallat on menettämässä otettaan Irakissa.

Vajaa puolet vastanneista arvelee, etteivät Yhdysvaltain johtamat joukot pysty jättämään Bagdadiin vakaata ja demokraattista hallintoa.

Kyselyyn vastanneista 70 prosenttia uskoo myös, ettei presidentti George W. Bushilla ole selkeää suunnitelmaa sodan lopettamiseksi onnistuneesti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.