Yhdysvallat on ottamassa käyttöön uuden lisämaksun valtaosaan viisumeita, uutisoi Forbes.
Maksu koskisi lähes kaikkia viisumeita, jotka eivät liity maahanmuuttoon, esimerkiksi liikematka-turisti- ja opiskelijaviisumeita. Forbesin mukaan maksun on määrä tulla voimaan lokakuun alussa tänä vuonna.
Talouslehden mukaan ”visa integrity fee” eli käytännössä viisumin takuumaksun tarkoituksena on estää viisumiehtojen rikkomista kuten sitä, että vierailija jää maahan pidemmäksi aikaa kuin hänen viisuminsa sallisi.
Forbesin mukaan 250 dollarin maksun voi saada takaisin, mikäli noudattaa kaikkia viisumin ehtoja. Toistaiseksi on kuitenkin vielä epäselvää, kuinka palautus käytännössä toimisi.
Uusi lisämaksu on seurausta presidentti Donald Trumpin ”suuren kauniin lakipaketin” läpimenosta. Uuden takuumaksun lisäksi viisuminhakijat joutuvat maksamaan myös muut hakemuksen nykyiset kustannukset.
Forbesin mukaan maksu otetaan käyttöön B1 ja B2 -viisumeissa (turismi ja liikematkat), F- ja M-viisumeissa (opiskelu), sekä työviisumeissa H1B ja H4, sekä vaihto-ohjelmiin osallistuville tarkoitetussa J-viisumissa.
Suomalaisille turisteille uusi maksu ei ole tuomassa lisäkustannuksia.
Suomi kuuluu monen muun länsimaan tavoin ”visa waiver” ohjelmaan, johon kuuluvien maiden kansalaiset eivät tarvitse liike- tai turistimatkalle viisumia, kun viipyvät maassa korkeintaan 90 päivää.
Sen sijaan suomalaisten pidempään oleiluun, kuten opiskeluun tai työntekoon Yhdysvalloissa, uusi viisumimaksu mediatietojen perusteella vaikuttaa.
Olympialaiset horisontissa
Muutos koskettaa valtavaa määrää monien maiden kansalaisia. Esimerkiksi kiinalaisten, intialaisten ja monien Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden asukkaiden vierailut Yhdysvalloissa kallistuvat.
Maksu tulee monelle vierailijalle kiusalliseen aikaan, sillä Yhdysvallat isännöi vuonna 2026 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.
Lisäksi horisontissa siintävät jo Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaiset.
Forbesin mukaan maksu sidotaan inflaatioon, jolloin se voi kallistua vuosittain.
Yhdysvaltain matkailualan etujärjestön U.S. Travel Associationin johtajan Geoff Freemanin mukaan lisämaksu on kuin ”itse asetettu tullimaksu” ulkomaisille matkailijoille.
Freemanin mukaan maksu voi vähentää Yhdysvaltain suosiota matkailumaana ja tehdä maasta vähemmän houkuttelevan myös opiskelijoille.