Mainos

"USA:n Stuxnet-hyökkäys osuu vielä omaan nilkkaan - tätä peliä ei enää pysäytetä"

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että Yhdysvallat avasi vitsauksia levittävän Pandoran lippaan hyökätessään Iranin ydinohjelmaa vastaan Stuxnet-haittaohjelmalla.

Tuoreessa paljastuskirjassa väitetään, että presidentti Barack Obama oli valtuuttanut kohutun Stuxnet-hyökkäyksen. Tapaus nousi otsikoihin haittaohjelman levittyä.

Hyppönen toteaa The New York Timesissa, että vielä viisi vuotta sitten hän ei olisi uskonut, että vuonna 2012 länsimainen valtio sabotoi toisen valtion ydinohjelmaa kyber-asein.

- Olisin ajatellut, että kyse on jonkun Hollywood-elokuvan juonesta, mutta näin näyttää nyt käyneen ihan oikeasti, Hyppönen toteaa.

Hyppönen kommentoi, että verkkohyökkäyksillä on useita etuja perinteiseen vakoiluun tai sabotaasiin verrattuna. Kyberhyökkäykset ovat tehokkaita, halpoja ja niiden alkulähdettä on vaikea löytää.

-Ilman Obaman hallinnossa tapahtunutta vuotoa ei olisi edes saatu vahvistusta sille, että Yhdysvallat oli Israelin kanssa Stuxnetin takana.

Hyppönen uskoo, että Yhdysvallat tulee kuitenkin luultavasti katumaan toimiaan.

- Muut maat seuraavat mallia ja juuri Yhdysvalloilla on tässä pelissä eniten hävittävää. Minkään muun maan talous ei ole niin sidoksissa online-maailmaan kuin Yhdysvaltojen. Peli on päällä enkä usko, että sitä voidaan enää pysäyttää, toteaa Hyppönen.

Hyppönen uskoo, että valtioiden kyber-asevarustelu on nyt virallisesti alkanut, eikä kukaan tiedä mihin tämä varustelu johtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.