Mainos

USA:n senaattorit laativat siirtolaislakialoitteen

Presidentti George Bush tukee senaattorien ehdotusta, joka avaisi tien kansalaisuuteen valtaosalle Yhdysvalloissa olevista siirtolaisista.

Yhdysvalloissa joukko demokraatti- ja republikaanisenaattoreita on laatinut lakiesityksen, joka laillistaisi tietyin ehdoin miljoonien maassa luvatta oleskelevien ja työskentelevien maahanmuuttajien aseman.

Kompromissiesityksen mukaan ennen viime vuoden alkua saapuneilla laittomilla siirtolaisilla olisi mahdollisuus saada laillinen oleskeluoikeus ja tietyin ehdoin myös maan kansalaisuus. Maassa oleskelee laittomasti arviolta 12 miljoonaa ulkomaalaista.

Tuleville siirtolaisille olisi luvassa väliaikaisia työlupia kahdeksi vuodeksi ja tietyin rajoituksin aikanaan pysyvä oleskelulupa.

Demokraattisenaattori Ted Kennedyn mielestä kompromissiesitys antaisi laittomuuden varjossa eläville siirtolaisille mahdollisuuden "astua Amerikan aurinkoon". Presidentti George W. Bush kiirehti siirtolaislakia tänään, kun kompromissialoite oli puserrettu kasaan maratonneuvotteluissa.

Lakiesityksestä syntynee kongressissa kova kädenvääntö. Republikaanien joukossa esitystä on ehditty arvostella siitä, että se kohtelisi paremmin laittomia maahantulijoita kuin laillisesti saapuneita siirtolaisia. Siirtolaisten oikeuksia puolustava National Immigration Forum epäilee puolestaan, että aloite kohtelisi toteutuessaan nurjasti maahan tulevaisuudessa pyrkiviä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.