USA:n senaatin johto pääsi sopuun velkakiistassa – äänestystä odotetaan

Yhdysvaltain senaatin johto on päässyt sopimukseen velkakattokiistassa.

Sovusta on kuitenkin vielä äänestettävä senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Aikaisemmat yritykset velkakaton nostamisesta ovat tyssänneet ennen kaikkea republikaanien teekutsuliikkeeseen kuuluvien edustajien kiivaaseen vastustukseen. Republikaanit ovat vaatineet muutoksia presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistukseen.

Yhdysvaltain valtionvarainministeriö ei pysty lainamaan lisää rahaa ilman kongressin valtuutusta, ja lainarahat loppuvat ministeriön mukaan huomenna. Jos Yhdysvallat ei voi maksaa velkojaan, se voi johtaa asiantuntijoiden mukaan maailmanlaajuiseen talouskriisiin.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Terveydenhuoltoa "kaikille" amerikkalaisille

Terveydenhuolto-uudistuksen tarkoituksena on taata lakisääteinen terveydenhuolto kaikille amerikkalaisille. Uuden lain on määrä astua voimaan vuoden vaihteessa. Kaikille kuuluvaa terveydenhuoltoa on ajettu maassa sata vuotta presidentti.

Yhdysvalloissa kaikilla on jo nyt oikeus saada hätäensiapua, mutta muu hoito riippuu siitä, onko henkilöllä vakuutus tai muuten varaa maksaa hoidosta. Ja hoitohan ei ole halpaa. Esim. kolmen päivän sairaalareissu maksaa Yhdysvalloissa keskimäärin reilut 20 000 euroa.

Toistaiseksi 48 miljoonaa amerikkalaista on vailla vakuutusta. Osalla ei ole varaa ottaa sellaista. Osalle vakuutusyhtiöt eivät myy, koska henkilöllä on ollut esim. astmaa.

Uusi laki tekee vakuutuksesta kaikille pakollisen. Vakuutusyhtiöt eivät enää voi valita asiakkaitaan, ja jokaisen on pakko hankia vakuutus tai joutuu maksamaan sakon. Sakko on 70€ tai 1% tuloista.

Mitä vakuutuksella sitten saa? Vakuutus tarjoaa ilman lisämaksua vuosittaisen terveystarkastuksen, rokotukset ja osan lääkkeistä. Sen sijaan lääkärissäkäynnin ja sairaalahoidon kulut jaetaan potilaan ja vakuutusyhtiön kesken.

Omavastuun osuus vaihtelee paljon, sillä vakuutuksia on montaa eri tasoa ja lukuisilla eri korvausmenetelmillä. Yksi yleinen tämä on, että perhe maksaa kuluista 20% omavastuun ja vakuutusyhtiö lopun.

Keskiverto palkansaajalle vakuutus maksaa kuukaudessa 300 - 400 euroa. Monien kohdalla työnantaja maksaa siitä osan. Vakuutus kattaa koko perheen eli puoliso ja lapset eivät tarvitse omaa.

Lain myötä vähävaraiset saavat tukea vakuutusmaksujen hoitamiseen.

Ilmaiseksi sen saavat köyhimmät eli jos vakuutus nielisi yli 8% tuloista. Myös kodittomille vakuutus on ilmainen. Maksuton vakuutus on mahdollista saada myös, jos on hiljattain kokenut kovia, kuten tulipalon, tulvan, konkurssin tai läheisen kuoleman.

Kaikki osavaltiot eivät kuitenkaan toimi näin, ja sen vuoksi 20 miljoonaa köyhää jää edelleen vaille vakuutusta.

Yhdysvalloissa on ajettu kaikille kuuluvaa terveydenhuoltoa sata vuotta. Asialla ovat olleet muun muassa presidentti Theodore Roosevelt sekä Bill ja Hillary Clinton. Ja viimeksi siis Presidentti Obama kaikella arvovallaan.

Lue myös:

    Uusimmat