Mainos

USA:n puolustusministeri varoitti Naton hajoamisesta

Yhdysvaltojen puolustusministeri Robert Gates varoittaa, että sotilasliitto Nato on vaarassa hajota, mikäli se ei pysty taistelemaan yhtenäisenä Afganistanissa. Gates puhui Münchenin vuosittaisessa turvallisuuskonferenssissa, joka on perinteisesti ollut Yhdysvalloille tilaisuus esittää huolenaiheitaan eurooppalaisille liittolaisilleen.

Nato ei saa Gatesin mukaan jakaantua "niihin jotka ovat valmiit taistelemaan ja niihin jotka eivät ole". Gates kehotti sotilasliiton jäsenmaita taistelemaan yhtenäisinä islamilaisia militantteja vastaan Afganistanissa. Koko Naton uskottavuus on puolustusministerin mukaan vaakalaudalla.

- Väkivaltaisen islamilaisuuden muodostama uhka on on todellinen -- eikä se katoa mihinkään, Gates huomautti.

- Minua huolestuttaa se, että monet tämän mantereen ihmiset eivät ymmärrä, kuinka laaja on suora uhka Euroopan turvallisuutta vastaan, Gates sanoi. Puolustusministeri sanoi myös tietävänsä, kuinka heikkoa Afganistanin sodan tuki ihmisten keskuudessa on Euroopassa.

Mikäli Afganistanin kapinallista Taleban-liikettä ei nujerreta, on seurauksena ääri-islamilaisuuden voimistuminen koko maailmassa, Gates arvioi.

Toisille vaarallisempia tehtäviä

Gates on jo jonkin aikaa vaatinut Nato-maita lähettämään lisää joukkoja Afganistaniin. Ranska on antanut ymmärtää, että se voi lähettää uusia joukkoja, mutta Saksa on uutistoimisto Reutersin mukaan tehnyt selväksi, ettei lisäjoukkoja ole tulossa Saksasta.

Ilmeisesti juuri Saksaan kohdistui Gatesin Münchenissä esittämä huomautus, ettei Natolla ole mahdollisuutta "sellaiseen ylellisyyteen", että jotkut maat saisivat hoitaakseen vähemmän vaarallisia tehtäviä, kun taas toisten osana olisi taistelu ja kuolema. Saksalaisia joukkoja on vähemmän vaaralliseksi katsotussa Pohjois-Afganistanissa.

Münchenin konferenssiin osallistui myös Venäjän ensimmäinen varapääministeri Sergei Ivanov, joka käytti sovinnollissävyisen puheenvuoron. Ivanovin mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän on yhteistyössä korvattava nykyiset aserajoitukset uudella, sitovalla säännöstöllä.

Ivanov kohdisti myös näpäytyksen länsimaihin, jotka ovat arvostelleet Venäjän demokratiakehitystä tai oikeammin sen puutetta. - Meillä on neljä presidenttiehdokasta eikä kaksi niin kuin teidän maassanne, Ivanov vastasi amerikkalaisen kokousedustajan kysymykseen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.