USA:n budjettivaje ennätysmäinen

USA:n budjettikauden vaje ylsi ennätysmittoihin. Presidentti George W. Bushin hallinnon mukaan talous on selvästi elpymässä, sillä vaje jäi ennustettua pienemmäksi.

Yhdysvaltain juuri päättyneen budjettikauden vaje oli ennätysmäinen, miinusta tuli kaikkiaan 374,2 miljardin dollarin verran. Edellinen ennätys on vuodelta 1992, tuolloin vaje oli 290 miljardia.

Presidentti George W. Bushin hallinto on kuitenkin sitä mieltä, että talous on selvästi elpymässä, koska vaje oli huomattavasti ennakoitua pienempi. Vielä kesällä ennusteltiin 455 miljardin dollarin vajetta.

Talousluvut paranivat, koska valtion verotulot eivät supistuneet niin paljon kuin pelättiin. -Budjettikuvion kohentuminen sitten heinäkuun ennusteiden on rohkaiseva merkki siitä, että talouden kasvu on lähtenyt käyntiin, kehui Bushin budjettipäällikkö Joshua Bolten talouslukuja.

Samaan hengenvetoon taloustiimi kuitenkin varoitti ensi vuoden luvuista, miinusta odotetaan yli 500 miljardin dollarin verran.

Demokraatit suomivat Bushia vajeesta

Demokraatit eivät liity kuitenkaan talouden kehujien kuoroon. Heidän mukaansa jättivaje on osoitus Bushin talouspolitiikan epäonnistumisesta. -Olen hieman huvittunut siitä, että heidän (republikaanien) mukaansa tämä on hyvä uutinen, sanoikin senaatin budjettikomitean korkea-arvoisin demokraatti, senaattori Kent Conrad.

Demokraatit ovat syyttäneet Bushia talouden romuttamisesta laajoilla veroleikkauksilla sekä Irakin sotakuluilla. Republikaanien mukaan talousarvio-ongelmat johtuvat taloustaantumasta ja terrorismin vastaisen uhan torjunnasta.

Taloudesta tulleekin yksi vuoden kuluttua olevien presidentin- ja kongressivaalien teemoista. Ensi vuoden vajeluku tulee julki ensi vuonna juuri sopivasti vaalien alla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat