USA:n autoteollisuudelle lainaa erikoisin ehdoin

Yhdysvaltain autoteollisuuden pelastamiseksi laadittu lakiluonnos on saatu jotakuinkin valmiiksi. Valkoisesta talosta kerrotaan, että periaatteellinen ja alustava sopu on saatu aikaan, mutta yksityiskohtien hiominen jatkuu edelleen.

Konkurssin partaalla oleville autotehtaille ollaan valmistelemassa noin 11,5 miljardin euron lainapakettia, mutta erittäin tiukoilla ja jopa erikoisilla ehdoilla.

Lainan ehdoista käydään odotettua kovempaa kädenvääntöä Valkoisen talon ja kongressin johtohenkilöiden välillä. Sopua odotettiin jo maanantaina, mutta neuvottelut venyvät yhä.

Presidentti George Bush haluaa takuut siitä, että lainoja myönnetään vain siinä tapauksessa, että niiden saajilla on todellinen mahdollisuus pysyä pystyssä, ja että valmistajat suostuvat laajoihin rakennemuutoksiin.

Kiistaa herättää myös se ajatus, että valtio ottaisi tehtaista osan omistukseensa, sillä se tarkoittaisi käytännössä sitä, että valtio määräisi millaisia autoja maassa tehdään.

Tällaista teollisuuden valtiollistamista ei ole nähty täällä sitten toisen maailmansodan. On myös varsin tavatonta, että valtio voisi puuttua yksityisen yhtiön johtajien palkkoihin ja jopa määrätä ne myymään yksityisjettinsä.

Hallinto on kyllä avustanut teollisuutta aiemminkin vaikeina aikoina, mutta omistajuus ja puuttuminen toimintoihin olisi melkoinen suunnanmuutos peruskapitalisessa maassa.

Lue myös:

    Uusimmat