Mainos

USA:n armeijan joukkoja epäillään joukkomurhasta Irakissa

Yhdysvaltain armeija on aloittanut kaksi erillistä tutkimusta tapauksesta. Valkoinen talo on luvannut julkistaa tutkimukset pian. Myös irakilaiset tutkivat tapauksen.

Valkoinen talo on luvannut julkistaa Yhdysvaltain armeijan tutkimukset, joissa selvitetään siviilien joukkosurmaa Hadithan kaupungissa Irakissa viime vuonna. Presidentti George W. Bush sanoi tänään, että jos lakeja on rikottu, seuraa siitä rangaistus.

Yhdysvaltain armeija on aloittanut kaksi erillistä tutkimusta syytöksistä, joiden mukaan amerikkalaiset merijalkaväen joukot ovat surmanneet 24 siviiliä ja peitelleet tekoa.

New York Times -lehden mukaan kuolintodistuksista on käynyt ilmi, että useimpia surmattuja irakilaisia oli ammuttu päähän ja rintaan. Lehti oli saanut tietonsa sotilaslähteestä Irakista. Kenraali Gregory Wattin selvitys Bagdadissa oli ensimmäinen virallinen tutkimus tapauksesta.

Lehden saamat tiedot poikkeavat merijalkaväen sotilaiden kertomasta, jonka mukaan irakilaiset kuolivat tienvarsipommin räjähdyksessä. Tienvarsipommi oli surmannut amerikkalaissotilaan.

Armeija peittelee surmia?

Demokraattisenaattori John Murtha on syyttänyt armeijaa surmatöiden peittelystä. Hänen mukaansa sotilasviranomaiset ovat maksaneet uhrien perheille korvauksia, mikä viittaa Murthan mukaan siihen, että viranomaiset ovat ottaneet vastuun surmista

- Amerikkalaisviranomaiset maksoivat perheille 1500-2500 dollaria, Murtha kertoi.

Hadithan tapahtumat vetävät Murthan mukaan vertoja Abu Ghraibin vankilaskandaalille, "elleivät ole jopa pahempia".

- Tämä huolestuttaa minua. Sodimme Amerikan ihanteiden ja demokraattisten ajatusten puolesta, ja jotakin tällaista tapahtuu. He yrittävät peitellä, hän jatkoi.

Murthasta on tärkeää, että syytökset tutkitaan hyvin, "jotta maailma ymmärtää, ettemme suvaitse tällaista". Irakin sodan arvostelijana tunnettu Murtha on itsekin palvellut merijalkaväessä.

Myös Irak selvittää Hadithan surmat

Irakin pääministerin Nuri al-Malikin mukaan tapauksesta järjestetään myös irakilainen tutkimus.

Maliki kritisoi amerikkalaisjoukkoja, jotka "vahingossa" tappavat siviilejä. - Hyväksyttävien selitysten rajakin kulkee jossain. Meitä pohdituttaa "erehdysten" määrän kasvu. En väitä, että erehdykset olisivat tahallisia, mutta tämä on huolestuttavaa.

Amerikkalaismedia on jo ennättänyt pohtia, pitäisikö merijalkaväen sotilaita vastaan nostaa murhasyytteet.

Irakin uusi Yhdysvaltain-suurlähettiläs Samir al-Sumaidaie sanoi CNN-uutiskanavalla, että merijalkaväen sotilaat ovat surmanneet Hadithassa muitakin irakilaisia: hänen serkkunsa kotietsinnöissä kuukausia ennen marraskuisia surmia ja myöhemmin kolme aseistamatonta nuorukaista autoon samalla alueella.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.