Mainos

USA lisää sotilaallista tukeaan itäisen Euroopan Nato-maille

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui tiistaina Puolaan kommunistivallan kaatumisen 25-vuotisjuhliin ja riemastutti heti Ukrainan tapahtumien huolestuttamia itäeurooppalaisia. 

Obama ehdotti Varsovassa miljardin dollarin eli reilun 700 miljoonan euron lisäpanostusta itäisen Euroopan puolustukseen. Summalla rahoitettaisiin amerikkalaisten ilma- ja maajoukkojen kierrättäminen liittolaismaiden tukikohdissa. Samalla vahvistettaisiin myös Natoon kuulumattomien Ukrainan, Georgian ja Moldovan puolustuskykyä. 

Myös laivaston partiointia Itämerellä ja Mustallamerellä olisi tarkoitus lisätä. 

-Meidän sitoutumisemme Puolan ja muiden keski- ja itäeurooppalaisten liittolaistemme turvallisuuteen on meidän oman turvallisuutemme kulmakivi ja niin ollen pyhä, Obama muotoili.   

Obaman Puolassa esittelemä suunnitelma vaatii vielä Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän.  

Obama käytti tilaisuutta hyväkseen patistaakseen eurooppalaisia liittolaisiaan lisäämään puolustusmenojaan. Useissa Euroopan maissa puolustusmenot ovat laskeneet tasaisesti. 

Yhdysvalloissa on koettu, että eurooppalaiset Nato-maat rakentavat puolustuspolitiikkaansa liikaa Yhdysvaltain sotilasmahdin varaan. 

-He odottavat täyttä jäsenyyttä, kun on kyse heidän puolustuksestaan. Se tarkoittaa, että heidän täytyy myös osallistua täyttä jäsenyyttä vastaavalla tavalla, Obama sanoi. 

Matka jatkuu Normandiaan  

Obaman Puolan-vierailu on ensimmäinen pysähdyspaikka hänen Euroopan-kiertomatkallaan, johon sisältyvät myös torstaina Brysselissä järjestettävä suurimpien talousmahtien G7-kokous sekä perjantaina Ranskassa järjestettävä Normandian maihinnousun 70-vuotismuistojuhla. 

Obaman on määrä tavata keskiviikkona Varsovassa Ukrainan tuore presidentti Petro Poroshenko

Obama kehotti tiistaina Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan separatisteihin, jotta nämä laskisivat aseensa. Hän vaati myös presidentti Vladimir Putinia tapaamaan Poroshenkon ja edesauttamaan näin vuoropuhelun käynnistämistä Ukrainassa.  

Obama varoitti, että provokaatioiden jatkuminen voi johtaa lisäpakotteisiin Venäjää vastaan. 

Myös presidentti Sauli Niinistö osallistuu Puolan vapautumisen 25-vuotisjuhlallisuuksiin. Niinistö tapaa matkansa aikana muun muassa Ukrainan Poroshenkon.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.