USA komensi helikopterinsa mukaan Isis-iskuihin

Yhdysvallat on ottanut ensimmäistä kertaa helikopterit käyttöön äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Ratkaisu parantaa liittouman iskukykyä, mutta samalla se kasvattaa amerikkalaissotilaiden riskiä joutua tulituksen kohteeksi.  

Ensimmäiset helikopterit olivat mukana taisteluissa toissa päivänä ja eilen. Armeijan mukaan ne tukivat Irakin maajoukkoja lähellä Fallujahia.

Nimetön viranomaislähde puolestaan kertoo, että kyse oli Apache-taisteluhelikoptereista.  

Järjestö: Isis vallannut Kobanen kaupunkia 

Ääri-islamilainen Isis on vallannut kolme aluetta tärkeässä Kobanen kaupungissa Syyriassa, kertoo brittitaustainen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Kaupunki sijaitsee Turkin-vastaisella rajalla.

Järjestön edustaja sanoo, että Isis on vallannut muun muassa teollisuusalueen kaupungin itäosassa.  

Järjestön mukaan valtausta edelsivät taistelut kurdien kanssa, joilla oli paljon vähemmän miehiä ja aseita.  

Eilen Syyrian kurdisiviilejä alettiin evakuoida Kobanesta taisteluiden kiihtyessä. Kurdipuolueen edustajan mukaan yli 2000 ihmistä evakuoitiin.

Kobanesta on tullut tärkeä paikka Isisin-vastaisessa taistelussa. Isis oli onnistunut piirittämään kaupungin kolmesta eri suunnasta. Vielä eilen kurdit ilmoittivat, että islamistien yritykset edetä kaupungin keskustaan on torjuttu.  

Kaupungin tilanteella on merkitystä myös sotilasliitto Natolle. Nato on vakuuttanut suojelevansa jäsenmaataan Turkkia, jos sotatoimet leviävät Turkin puolelle rajaa. Nato on osallistunut myös Kobanessa pommituksiin Isisiä vastaan.  

Arabiankieliset käyttävät Kobanesta nimeä Ayn-al-Arab.  

Lue myös:

    Uusimmat