Mainos

USA kiistää siviilien surmaamiset Ishaqissa

Yhdysvaltain armeija on tutkinut väitteet, joiden mukaan maan sotilasjoukot olisivat syyllistyneet siviilien surmaamiseen Irakissa maaliskuussa. Irakin hallitus pitää Yhdysvaltain selvitystä puolueellisena ja aloittaa omat tutkimuksensa asiassa.

Yhdysvallat on kiistänyt tiedot, joiden mukaan maan sotilasjoukot olisivat syyllistyneet siviilien surmaamiseen Irakissa.

- Syytökset siitä, että joukot teloittivat perheen ja määräsivät sen jälkeen heidän talonsa tuhottavaksi ilmaiskulla, ovat täysin perättömiä, sanoi kenraalimajuri William Caldwell Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Armeijan tutkinnan mukaan sotilaat toimivat ohjeiden mukaisesti eivätkä syyllistyneet väärinkäytöksiin. Joukkojen on kerrottu ampuneen maaliskuussa Ishaqissa 11 siviiliä, joista viisi oli lapsia.

BBC esitti eilen videon epäillystä joukkosurmasta. BBC:n mukaan videolla näkyvät yksityiskohdat osoittavat amerikkalaisten väitteet vääriksi.

Amerikkalaisjoukkoja on jo aiemmin syytetty 24 siviilin surmasta Hadithan kaupungissa.

Irak aloittaa omat tutkimuksensa

Irakin hallituksen mukaan Yhdysvaltain armeijan tutkimus epäillystä Ishaqin joukkomurhasta ei ollut puolueeton.

Pääministeri Nuri al-Malikin avustajan antaman lausunnon mukaan Irakilla on useita lähteitä, joiden mukaan Ishaqin kuolemat tapahtuivat epäilyttävissä olosuhteissa ja surmansa sai enemmän kuin yksi lapsi.

- Tämä raportti ei ollut oikeudenmukainen Irakin kansaa ja surmattuja lapsia kohtaan, sanoo Adnan al-Kazimi.

Irakin hallitus onkin päättänyt aloittaa oman tutkimuksensa asiasta. al-Kazimin mukaan hallitus tulee vaatimaan Yhdysvalloilta virallista anteeksipyyntöä ja korvauksia tapauksen uhreille.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.