Mainos

USA karkottaa maasta ennätysmäärän muslimimiehiä

USA:sta karkotettujen Lähi-idästä peräisin olevien henkilöiden määrä on kasvanut rajusti. Muslimimaista kotoisin olevia miehiä aiotaan karkottaa kaikkiaan lähiaikoina noin 13 000.

Yhdysvalloista karkotettujen Lähi-idästä peräisin olevien henkilöiden määrä on kasvanut rajusti viime aikoina. Lähi-idästä ja useista muslimimaista kotoisin olevia miehiä aiotaan karkottaa kaikkiaan lähiaikoina noin 13 000.

Washington Post -lehden mukaan karkotettavat henkilöt ovat jääneet hallituksen haaviin, kun he ovat hallinnon pyynnön mukaisesti ilmoittautuneet viranomaisille ja rekisteröityneet.

Hallinto oli pyytänyt kaikkia 25 maasta kotoisin olevia yli 16-vuotiaita miehiä ilmoittautumaan maahantulorekisteriin. Maiden joukossa on mm. Afganistan, Egypti, Iran Irak, Jordania ja Kuwait. Ilmoittautuneita on ollut noin 83 000.

Rehellisyys ei ole kuitenkaan kaikkien kohdalla kannattanut, sillä esilletulo on johtanut karkotuspäätökseen. Useimmiten karkotussyinä ovat olleet maahantulolain rikkomukset tai epäselvyydet ja virheet maahantulopapereissa.

Rekisteröintiä arvosteltu ansaksi

Monet maasta lähtemään joutuneet ovat ymmällään päätöksestä, sillä he ovat jo aiemmin aloittaneet paperisodan oleskelu- ja työluvan saamiseksi.

Monien kohdalla asian käsittely on yhä kesken. He ovat anoneet oleskelulupaa vuoden 2001 keväällä umpeen menneen lain nojalla. Laki antoi tuolloin laittomasti maassa oleskeleville mahdollisuuden ns. green cardin eli pysyvän oleskeluluvan anomiseen, jos hakija maksaa 1 000 dollaria.

Washington Postin mukaan karkotettavien muslimien määrä on suurin Yhdysvaltain historiassa. Normaalisti vuosittain maasta karkotetaan noin 1 300 muslimia, mutta vuonna 2002 määrä nousi noin 2 800:aan.

Eniten karkotettiin pakistanilaisia. Heitä oli karkotetuista yli kolmannes.

Amerikkalais-islamilaisten suhteiden neuvoston tiedottaja Ibrahin Hooper ihmettelee Yhdysvaltain karkotuspäätöksiä Washington Postissa. Hänen mukaansa rekisteröintiä on "käytetty lähes karkotusansana".

Lähi-idästä kotoisin olevat eivät ole suurin karkotettavien ryhmä. Yhdysvalloista passitetaan takaisin vuosittain noin 180 000 maahan saapunutta, mutta pääosa heistä on laittomia meksikolaisia siirtolaisia.

Yhdysvaltain viranomaisten mukana 25 maasta saapuneiden rekisteröinti on vasta alkua. Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa kaikki maahan saapuvat rekisteröidään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.