Mainos

USA: Iranin pakotteet YK:n käsittelyyn pikaisesti

Päätöslauselmaluonnoksen pitäisi olla valmiina tiistaina, kun YK:n yleiskokous alkaa.

Yhdysvallat haluaa YK:n turvallisuusneuvoston luonnostelevan päätöstä Iranin vastaisista pakotteista ensi viikolla. Yhdysvaltain kannasta kertoo apulaisulkoministeri Nicholas Burns Berliinissä tänään.

Turvallisuusneuvosto on varoittanut Irania pakotteiden mahdollisuudesta päättäessään aiemmin vaatia Irania keskeyttämään kiistanalaisen ydinohjelmansa elokuun loppuun mennessä. Iran kieltäytyi noudattamasta turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa.

Iranin ydinkriisistä neuvoteltiin eilen Berliinissä kuuden maan kesken, mutta yhteisymmärrystä jatkosuunnitelmista ei näyttä löytyneen. Kiina ja Venäjä ovat vastustaneet pakotteita. Neuvotteluihin osallistuivat isäntämaa Saksan lisäksi Ranska ja Britannia.

Burnsin mukaan Berliinin neuvotteluissa pohdittiin, minkälaiset pakotteet voisivat tulla kyseeseen Irania vastaan. Päätöslauselmaluonnoksen pitäisi olla valmiina tiistaina, kun YK:n yleiskokous alkaa, hän sanoi amerikkalaisen tutkimuslaitoksen järjestämässä tilaisuudessa.

Solana: Ei pakotteita ennen neuvottelujen päättymistä

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana totesi tänään, ettei Irania vastaan oteta käyttöön YK:n pakotteita niin kauan kuin neuvottelut sen ydinohjelmasta ovat kesken. Solanan on määrä tavata Iranin pääneuvottelija Ali Larijani huomenna.

- Voin sanoa teille, ettei New Yorkissa liikahdeta (pakotteiden suuntaan) niin kauan kuin tapaamiset Larijanin kanssa jatkuvat, Solana vakuutti Kööpenhaminan-vierailunsa aikana.

Kirijenko: Bushehrin voimala käynnistyy ensi vuonna

Iranilaisen Bushehrin ydinvoimalan reaktori on määrä käynnistää ensi vuoden syyskuussa. Sitä ennen Venäjä toimittaa maalis-huhtikuussa voimalaan ydinpolttoainetta, kertoo Venäjän ydinenergiaviraston johtaja Sergei Kirijenko.

-Realistinen raja (energian siirtämiseksi kantaverkkoon) on marraskuussa 2007. Tämä tarkoittaa, että (reaktori) on käynnistettävä syyskuussa ja polttoaine toimitettava -- kuusi kuukautta aiemmin, hän sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Kirijenkon mukaan voimalaa rakennetaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvonnassa, eikä sitä pidä nähdä uhkana maailmanrauhalle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi puolestaan Ramallahin-vierailullaan, että tiedot siitä, että Venäjä lopettaisi Bushehrin rakentamisen ovat provokaatiota.

Aiemmin tänään korkea venäläislähde uhkasi Venäjän keskeyttävän voimalan rakentamisen, jos Iran karkottaa IAEA:n tarkastajat.

- Uskoakseni syy, miksi tarkastajia ei ole vielä karkotettu, on se, että Iran ei halua meidän lopettavan työtämme (Bushehrissa), lähde sanoo.

Iran ei ole sallinut yllätystarkastuksia enää tänä vuonna, mutta säännönmukaiset IAEA:n tarkastukset jatkuvat yhä.

(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.