Mainos

USA: Irak menettänyt viimeisen tilaisuutensa

USA toteaa päätöslauselmaluonnoksessaan YK:n turvallisuusneuvostolle, että Irak ei ole käyttänyt viimeistä tilaisuuttaan aseriisuntaan. Samaan aikaan Ranska, Saksa ja Venäjä ovat sopineet uudesta Irakin aseistariisuntaehdotuksesta.

Yhdysvallat toteaa päätöslauselmaluonnoksessaan YK:n turvallisuusneuvostolle, että Irak ei ole käyttänyt viimeistä tilaisuuttaan aseriisuntaan.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, joka on saanut nähdäkseen päätöslauselmaluonnoksen kopion. Ehdotus on diplomaattilähteiden mukaan lyhyt ja yksiselitteinen. Eli se antanee mitä ilmeisimmin amerikkalaisille luvan aloittaa sotatoimet.

Yhdysvallat jättää oman Irak-päätöslauselmaehdotuksensa turvallisuusneuvostolle myöhemmin tänä iltana.

Ranska, Venäjä ja Saksa aikovat puolestaan tehdä uuden ehdotuksen asetarkastusten jatkamisesta ja laajentamisesta Irakissa. Aiemmin myös Kiina on luvannut tukea maiden ehdotusta.

Ehdotus on määrä esittää YK:n turvallisuusneuvostolle myöhemmin tänään.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään neuvonpitoon, jonka on määrä alkaa kello 22.30 Suomen aikaa.

Irak-päätöslauselmasta äänestettäneen parin viikon kuluttua.

Ei uutta päätöslauselmaa?

Saksa, Ranska ja Venäjä ilmaisivat jälleen tänään huolensa mahdollisesta Irakin sodasta ja korostivat neuvottelutien ensisijaisuutta. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder kertoi, että YK:n turvallisuusneuvoston ei tarvitsisi enää hyväksyä uutta Irak-päätöslauselmaa.

Saksan ja Ranskan mielestä aiempi päätöslauselma 1441 riittää asetarkastusten jatkamiseen, Schröder sanoi Berliinissä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac keskusteli tilanteesta presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimitse. Keskustelussa he vahvistivat Venäjän ja Ranskan samankaltaisen kannan, joka perustuu poliittisten ja diplomaattisten keinojen ensisijaisuuteen, kertoi Kremlin tiedote.

Irak harkitsee ohjusten tuhoamista

Irak ilmoitti tänään päättävänsä "melko pian", ryhtyykö se tuhoamaan al-Samoud-ohjuksensa YK:n esityksen mukaisesti. YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix on vaatinut ohjusten tuhoamista, koska niiden kantomatka ylittää YK:n salliman 150 kilometrin rajan.

Blix on vaatinut Irakia aloittamaan ohjusten tuhoamisen maaliskuun alkuun mennessä.

Yhdysvallat on uhannut hyökätä tarvittaessa ilman YK:n valtuutusta Irakiin. Irak on kiistänyt Yhdysvaltain syytökset kiellettyjen joukkotuhoaseiden piilottelusta ja YK:n määräysten rikkomisesta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Yhdeksän uutiset 24.02.2003).

(Yhdeksän uutiset 24.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.