Mainos

USA ehdottaa: Liittouma jäisi Irakiin tarpeen mukaan

Yhdysvaltain ja Britannian sorvaamassa YK-päätöslauselmaehdotuksessa vahvistetaan vallansiirto irakilaisille kesäkuun lopussa.

Yhdysvallat on jättänyt YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaehdotuksen, jossa hahmotellaan Irakin kesäkuisen vallansiirron pääpiirteet. Päätöslauselma vahvistaa irakilaisten täyden itsemääräämisoikeuden ja antaa ulkomaisille joukoille ainakin vuoden toimikauden Irakissa.

-Siinä (ehdotuksessa) alleviivataan selvästi, että irakilaisille palautetaan itsemääräämisoikeus kokonaan, Britannian YK-suurlähettiläs Emyr Jones Parry sanoi.

Päätöslauselmasta äänestetään todennäköisesti sen jälkeen, kun YK:n Irak-lähettiläs Lakhdar Brahimi on saanut valmiiksi Irak-raporttinsa tämän kuun lopussa, Britannian edustaja sanoi.

Päätöslauselmalla haetaan YK:n hyväksyntää Yhdysvaltain johtamille monikansallisille joukoille, jotka jäisivät Irakiin. Joukkojen kohtaloa pohditaan luonnoksen mukaan uudelleen vuoden kuluttua tai irakilaisten pyynnöstä aiemminkin, mutta turvallisuusneuvoston ei tarvitsisi suostua pyyntöön joukkojen pois vetämisestä.

Päätöslauselma vahvistaa Irakin uuden väliaikaisen hallituksen perustamisen. Hallitus astuu virkaan 30. kesäkuuta mennessä ja alkaa hallita itsenäistä Irakia. Myös öljy siirtyy Irakin hallituksen hallintaan, kuitenkin niin, että kansainvälinen lautakunta valvoo öljytulojen käyttöä.


(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Yhdeksän uutiset 24.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.