Mainos

Urpilaisen blogikirjoitus herättää hämmennystä

SDP on laittanut uusiksi pieni- ja keskituloisten määritelmät, jos puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilaisen blogikirjoitusta on uskominen.

Urpilaisen mukaan pienituloiseksi pääsee alle 3 000 euron kuukausituloilla. Tilastokeskuksen mukaan palkansaajat ansaitsevat keskimäärin 2 940 euroa kuussa.

Urpilaisen arvio liittyy kulutusverojen korotukseen. SDP haluaa hyvittää korotuksen pienituloisille myöntämällä verovähennyksiä tai korottamalla esimerkiksi työttömyyspäivärahaa ja lapsiperheiden etuuksia.

Tarkoittikin marginaaliveroa

Puheenjohtaja vaatii nykyistä kovempia veroja suurituloisille - yli 6 000 euroa ansaitseville.

- Nythän verotus ei kiristy tulojen noustessa esimerkiksi 6 000 eurosta 16 000 euroon kuukaudessa, hän kirjoittaa blogissaan.

Verohallinnon laskurin mukaan verotus kuitenkin kiristyy tällä välillä lähes 10 prosenttiyksikköä. Urpilainen on täsmentänyt myöhemmin tarkoittaneensa marginaaliveroa, joka peritään lisätuloista.

SDP:n mukaan verotuksen pitää kannustaa työntekoon, mutta käytännössä marginaaliveron korotus pienentäisi lisätuloista käteen jäävää rahaa.

- Se täytyy pohtia, miten verotus on kannustavaa, mutta verotulot kasvavat. Yksi vaihtoehto olisi Urpilaisen mukaan laskea 6 000 euroa ansaitsevan marginaaliveroa.

"Kotiläksyt tekemättä"

Veronmaksajain keskusliitto tyrmää Urpilaisen väitteen, ettei verotus olisi tällä tulotasolla progressiivista.

- Reilusti yli puolet lisäansioista menee yhteiskunnalle. Kyllä se ankara verotus on ja ankarasti progressiivinenkin, koska se koko ajan nostaa sitä koko vuositulon veroa, muistuttaa järjestön toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Keskustan veroasiantuntijana tunnettu Mika Lintilä hämmästelee myös Urpilaisen kommenttia, ettei verotus kiristy, kun kuukausitulot nousevat 6 000 eurosta 16 000:een.

- Ehkä se lähinnä kertoo siitä, että jonkin verran ovat kotiläksyt tekemättä. Enemmän nämä perustuvat mutu-tuntumaan kuin puhtaaseen faktaan, kansanedustaja Lintilä sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.