Mainos

Urpilainen joutui kovaan paikkaan ensimmäisessä EU-kokouksessaan

Euromaat ovat hyväksyneet odotetusti 12 miljardin euron lainaerän toimittamisen Kreikalle. Euromaiden valtiovarainministerit sopivat asiasta puhelinkokouksessaan.

Lainaerän myöntäminen mahdollistui aiemmin tällä viikolla, kun Kreikan parlamentti hyväksyi EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimat säästötoimet ja veronkorotukset.

Suomea kokouksessa edusti valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), jolle kokous oli ensimmäinen laatuaan EU-tasolla.

Urpilainen toisti puhelinkokouksessa ministerikollegoilleen ehdot, joilla Suomi suostuu osallistumaan valmisteilla olevaan Kreikan uuteen tukipakettiin.

Suomen hallitus on vaatinut Kreikalta vakuuksia takausosuuksilleen. Tällä tavoin hallitus haluaa varmistaa, että Suomen kokonaisvastuu euromaiden vakausrahaston tukioperaatioissa rajoittuu tämänhetkiseen 1,9 miljardiin euroon.

Suomella on vakausrahaston Irlanti-paketista noin 0,7 miljardin ja Portugali-paketista noin 1,2 miljardin euron vastuut.

-Muut euromaat tietävät nyt, että Suomen kanta tässä asiassa on hyvin tiukka, Urpilainen toteaa.

"Neuvottelut etenivät hyvässä hengessä"

Suomen vakuusvaatimus on saanut EU-piireissä viileän vastaanoton. Esimerkiksi talouskomissaari Olli Rehn on pitänyt vakuusvaatimusta oikeudellisesti ja teknisesti ongelmallisena.

Urpilainen ei halunnut kommentoida vakuusvaatimusten saamaa vastaanottoa, mutta kertoi keskustelujen edenneen hyvässä hengessä.

Euromaiden valtiovarainministerit jatkavat neuvotteluja Kreikan uudesta tukipaketista Brysselissä 11. heinäkuuta, mutta Urpilainen ei usko, että asiasta päästään vielä tuolloin ratkaisuun.

Urpilainen arvioi, että Kreikan uudesta tukipaketista päästään päättämään vasta loppukesästä, mahdollisesti elo-syyskuun vaihteessa.

Suurin kompastuskivi Urpilaisen mukaan paketin muodostamisessa on yksityisen sektorin sijoittajien vastuu, jonka suhteen on vielä runsaasti yksityiskohtia auki.

Urpilainen odottaa jo innolla Brysselin ministerikokousta.

-Nyt olen kuullut kollegojen äänet, niin on kiva päästä tapaamaan heidät myös kasvotusten, Urpilainen naurahti.

Katso Jutta Urpilaisen kommentit MTV3 Katsomosta (Kymmenen uutiset 2.7.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.