Mainos

Urpilainen: Hallitus seuraa Kreikkaa tiiviisti

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Suomen hallitus seuraa tiiviisti Kreikan tilannetta. Jos tarve vaatii, hallitus käy viikonloppunakin neuvonpitoa keskenään.

Urpilainen pitää mahdollisena, että Kreikkaan perustetaan uusi laajapohjainen kriisihallitus pian. Nyt odotetaan tietoa siitä, mitä Kreikan hallitus ja ennen kaikkea pääministeri päättävät tehdä.

Tärkeää on, että Kreikan tilanne vakautuu mahdollisimman nopeasti. Se, miten tämä tehdään, on Urpilaisen mukaan kreikkalaisten asia.

Urpilainen oli eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana ensi viikon eurokokouksista. Hän arvioi tänään kokouksesta poistuessaan, että maanantaina pidettävässä euroryhmässä kuullaan lisää Kreikan tilanteesta. Samalla on keskusteltava euroalueen palomuurien eli velkakriisin leviämistä estävien mekanismien toimeenpanemisesta.

– On entistä tärkeämpää saada tämä palomuuri nopeasti rakennettua, ettei tämä kriisi leviä Euroopasta muihin maihin.

Urpilaisen mukaan viime viikon huippukokouksessa päätettiin palomuurien isoista periaatteista, mutta nyt neuvotellaan koko ajan siitä, miten ne konkreettisesti rakennetaan.

"Komissio hätiköi"

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula (sd.) sanoi, että uusiin linjauksiin Suomen osalta ei ollut kokouksessa tarvetta.

– Enemmän oli tilanteen päivityksestä kyse.

Kumpula-Natri piti hätiköitynä komission lausuntoa siitä, ettei eurosta voi erota eroamatta EU:sta, koska kyse on jäsenvaltioiden välisestä asiasta. Asia tulee hänen mukaansa ajankohtaiseksi vasta, jos Kreikka itse päättäisi jättäytyä euroalueen ulkopuolelle.

– Se vaikuttaisi tänne Pohjolaan saakka ilman muuta, koska euro on yksi maailmanvaluutoista.

Kumpula-Natri myönsi, että Italian tilanne huolettaa, koska korkoprosentit ovat käyneet korkealla.

Euroryhmän kokouksessa maanantaina käsitellään myös Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) muuttamista. Oppositio äänestytti suuressa valiokunnassa muutoksista hallituksen toimintalinjaan, mutta valiokunta hyväksyi hallituksen kannan lopullisessa äänestyksessä luvuin 15-5.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja