Urheilusarjat käynnistyvät koronaviruksen jäljiltä, miten Suomessa pitäisi toimia urheilijoiden testauksen suhteen? – "Tämä on haastava kysymys"

Urheilusarjat ovat hiljalleen käynnistymässä koronaviruspandemian jäljiltä myös kotoisessa Suomessa. Kuinka koronavirustilanne pidetään yhä aisoissa, vaikka urheilu jatkuukin?

Useat eri urheilusarjat käynnistyvät hiljalleen koronaviruksen aiheuttaman tauon tai viivästyksen jälkeen. Suomessa urheilu pyörähtää jälleen käyntiin kesäkuusta lähtien, kun yleisötapahtumien rajoituksia nostetaan 500 henkilöön.

Veikkausliiga ja Superpesis käynnistävät kautensa heinäkuussa. Veikkausliigassa joukkueet ovat jo harjoitelleet pienryhmissä, mutta kesäkuusta lähtien täyspainoinen harjoittelukin on jälleen mahdollista.

Muualla Euroopassa kauden jatkamista suunnittelevat liigat ovat jo testanneet pelaajia ja joukkueiden henkilökuntaa mahdollisten koronavirustartuntojen varalta.

Veikkausliigassa ei tehdä kuitenkaan joukkueille laajamittaista koronavirustestausta ennen pelien alkamista. Olisiko pelaajat ja toimihenkilöt kuitenkin syytä testata? Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ylilääkäri Maarit Valtonen myöntää, että asia on hankala.

– Tämä on haastava kysymys siinä mielessä, että oireiden kohdalla se on hyvin selkeä. Kaikki oireelliset testataan hyvin matalalla kynnyksellä. Näin päästään kiinni positiivisiin testituloksiin ja selvittämään mahdollisia tartuntaketjuja, jos tällaisia urheilussa ilmenee, Valtonen toteaa MTV Urheilulle.

– Oireettomien kohdalla tämä on hankalampi kysymys, koska koronaviruksella on niin pitkä itämisaika, joka voi olla jopa 14 vuorokautta. Suomalaiset terveysviranomaiset ovat päätyneet siihen, ettei oireettomia tässä vaiheessa testata, koska se voi johdattaa vääriin tulkintoihin, Valtonen jatkaa.

Tilannetta seurataan kuitenkin tarkkaavaisesti mahdollisten tartuntojen varalta. Jos tartuntoja ilmenee, toimitaan tilanteessa tapauskohtaisesti.

– Jos altistumistilanteita tulee, että joukkueessa todetaan koronavirustartunta, tätä oireettomien testausta harkitaan hyvin tapauskohtaisesti yhdessä terveysviranomaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat